Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Campus
& Cultuur

Homo’s in de film

Gryphus, het homonetwerk van de VU, draait donderdag 15 november The Celluloid Closet. Dat de grote Hollywood-studio’s worstelden met homoseksualiteit, wordt pijnlijk duidelijk in deze documentaire.

Rob Epstein en Jeffrey Friedman verzamelden tientallen fragmenten uit vaak klassieke Amerikaanse films en lieten zien hoe de grote Hollywood-studio’s homo’s en lesbo’s neerzetten. Of ze pleegden zelfmoord, of ze waren onbetrouwbaar, wekten medelijden of het waren potentiële moordenaars, sadisten of ze werden afgebeeld als giechelende nichten. De twintigste-eeuwse film barst van de vooroordelen ten opzichte van homoseksualiteit.

Beeldvorming

Pas de laatste jaren lijkt het tij te keren met films als Brokeback Mountain en Milk. De documentaire is gebaseerd op het boek van Vitto Russo, een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en beeldvorming van homoseksualiteit. Van Marlene Dietrich in mannenkleren in Morocco tot de kus van Greta Garbo in Queen Christa. Naast de vele filmfragmenten van 1917 tot 1992 zijn er ook interviews met Tom Hanks, Shirley Maclaine, Susan Sarandon en Whoopi Goldberg. Bekijk de trailer.

Gryphus organiseert elke derde donderdag van de maand een activiteit. Aanvang film: 16.45 uur tot 18.30 uur in het Wis- & Natuurkundegebouw, zaal M-129. Borrel na in The Basket.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.