Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 juni 2024

Campus
& Cultuur

‘Het spel is over’

Het college heeft een aantal belangrijke adviezen van de OR over de reorganisatie van de diensten UCIT en AMD niet opgevolgd. OR-voorzitter Ottho Heldring reageert.

Bent u teleurgesteld over het definitieve collegebesluit over de reorganisatie bij het Universitair Centrum IT (UCIT) en de Arbo- en Milieudienst (AMD)?

“Het is jammer dat het college van bestuur een aantal van onze adviezen niet heeft opgevolgd. Het belangrijkste is dat wij zeiden: stel de krimp van UC-IT uit omdat er op IT-gebied de komende tijd veel moet veranderen in verband met reorganisaties van andere diensten.  Als tien procent van je IT-systeem niet werkt, ligt het hele systeem plat en kan iedereen op de VU niet meer werken. De schade is dan niet te overzien. Gelukkig heeft het college wel toegezegd extra capaciteit te willen inzetten om dit soort problemen te voorkomen.

En bij AMD zijn wij tegen de forse bezuinigingen op het bedrijfsmaatschappelijk werk.  Daar kun je in de toekomst als medewerker alleen nog via de bedrijfsarts naartoe. Dat vinden we een gemis.”

En nu? Wat kunnen jullie nog doen?

“Juridisch gezien is het spel uit.  Wij hebben ons advies uitgebracht en het college heeft besloten. Daarbij zijn niet dusdanige fouten gemaakt dat we in beroep kunnen bij de ondernemingskamer. En zelfs als we juridisch wel een punt zouden hebben, weet ik niet of we dat zouden doen. We zijn er namelijk wel van overtuigd dat het college naar ons heeft geluisterd. We zijn het niet eens geworden op alle punten, dat is zo, maar de bestuurders hebben een aantal maatregelen wel degelijk heroverwogen en zijn ons tegemoetgekomen.

Voelen jullie je als OR wel serieus genomen?

“Ja. Met een deel van onze bezwaren is namelijk wel degelijk iets gebeurd: bijvoorbeeld met ons bezwaar dat AMD voortaan onderdeel zou worden van HRM. Dat vinden wij geen goed plan, omdat AMD ook voor het VUmc werkt en dat is een aanzienlijk deel van haar werkzaamheden. Dan is het vreemd dat ze volledig onder een dienst van de VU vallen. Daar wordt opnieuw  naar gekeken.

Ook zijn we tevreden dat het college onze zorg over computerproblemen naar aanleiding van de reorganisatie serieus neemt en extra mensen wil inzetten om die problemen op te lossen.

 Zijn jullie als OR bang dat het college toekomstige adviezen over reorganisaties ook naast zich zal neerleggen?

“Wij zijn nooit bang.”

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.