Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Het dak op voor de verduistering

Je hebt een zeldzame eclips. Je hebt een sterrenkoepel op het dak van het Wis- en Natuurkundegebouw. Eén probleem: die rottige wolken die het zicht op de verduistering verduisteren.

Draaibare koepel

Het is topdruk in de kleine ruimte, meer dan dertig mensen zijn gekomen om de verduistering te zien. Jammer alleen dat er bijzonder weinig te zien valt: alleen een grijze streep lucht.

“Er zijn veel mensen op de wereld die denken dat een telescoop door de wolken kan kijken. Dat is helaas niet zo”, zegt Tim Vreeburg, voorzitter van de Sterrenkoepelcommissie van studievereniging Aik. Dus die prachtige telescoop en die draaibare koepel, daar hebben de bezoekers niets aan.

Grijze lucht

Om iets over half elf, tijdens het hoogtepunt van de verduistering, blijft de lucht helemaal grijs. Het witte schermpje waarop de verduistering bij goed zicht door de telescoop versterkt te zien zou zijn, blijft leeg. “De wolken zouden nog weggaan, maar ik ben geen meteoroloog”, verzucht Vreeburg. Hij heeft ook andere problemen. Hij is bang dat door de drukte mensen tegen een tafel met dure apparatuur aanstoten.

Nagekomen bericht: om iets over elf tweet een van de bezoekers dat de verduistering toch even te zien was. Wie zelf wil kijken, heeft nog tot 11.48 uur.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.