Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Hemelrijk en Schoderer winnen Scriptieprijzen VU

Marie Hemelrijk (foto) schreef de beste bachelorscriptie, en Mirja Schoderer de beste masterscriptie van deze universiteit. 

Gisteravond werden de VU-Scriptieprijzen 2016-2017 uitgereikt in de Agorazaal. Juryvoorzitter Joke van Saane, hoogleraar godsdienstpsychologie, maakte de winnaars bekend. Hemelrijk en Schoderer krijgen ieder 2000 euro en ze worden gekoppeld aan een VU-alumnus. De scriptieprijzen worden jaarlijks uitgereikt. Alle faculteiten kunnen aan het eind van het studiejaar hun beste scriptie voordragen. De jury selecteert op wetenschappelijke kwaliteit, originaliteit, stijl en leesbaarheid.

Strafbare godslastering

De bachelorscriptie van rechtenstudent Marie Hemelrijk gaat over de strafbaarheidsstelling van smadelijke godslastering door minister van Justitie Jan Donner in 1932. “Het gaat om vrije meningsuiting. Ik vind dat die onbeperkt moet zijn, met uitzondering van bedreiging en oproepen tot geweld. Maar wat mij betreft wordt zelfs het verbod op haatzaaien afgeschaft”, zegt Hemelrijk.  

Wateropvang in Kenia

Mirja Schoderer, masterstudent environment and resource management, onderzocht de wateropvang in Kenia. “Ik heb het idee dat veel geld in ontwikkelingslanden verkeerd terechtkomt omdat niemand de moeite neemt om te vragen wat de gebruikers er zelf van vinden. Zo worden oplossingen uiteindelijk alsnog niet gebruikt”, aldus Schoderer.

Lees meer over de zes genomineerden voor de Scriptieprijzen VU. In Advalvas vertellen ze over het hoe, wat en waarom van hun onderzoek.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.