Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Campus
& Cultuur

Help de wetenschap en doe de capoeira!

De Braziliaanse postdoc-onderzoeker Caroline de Oliveira Martins zoekt vrijwilligers voor haar bewegingswetenschappelijke onderzoek. Maar VU-studenten en medewerkers die ze benadert, geven haar de koude schouder.

De Ad Valvas-redactie is laagdrempelig. U kunt gewoon bij ons binnenlopen met uw ideeën, suggesties en tips, we zitten in het BelleVue-gebouw op het Campusplein, eerste verdieping, kamer 1H-43. Net wipte Caroline de Oliveira Martins langs, lichtelijk ongerust. Ze zoekt proefpersonen voor haar onderzoek, heeft leaflets gedrukt om uit te delen op de campus, maar niemand wil haar leaflets aannemen!

“Ik voel me afgewezen”, aldus Oliveira Martins. Nee, het is niet dat ze Nederlanders koud vindt. “Nederlanders zijn heel erg vriendelijk en behulpzaam, maar ik weet niet, nu weigeren ze zelfs maar naar mijn leaflet te kijken.”

Instructievideo’s

Ze is hier sinds augustus, gaat zo rond mei weer terug naar Brazilië. “Waarom ik hier ben? Om te studeren bij John van der Kamp, die man is een begrip in mijn onderzoeksgebied! Ik was zo blij dat ik de kans kreeg om door hem te worden begeleid!” Maar de tijd begint te dringen, ze heeft 80 proefpersonen nodig voor haar onderzoek, en ze heeft er pas negen. “Het moet nu gaan gebeuren, of het lukt me niet alles op tijd af te krijgen.”

Het gaat om het demonstreren van bewegingen in instructievideo’s, en hoe mensen die nadoen. “De resultaten zijn interessant voor docenten die met zulke video’s werken”, aldus Oliveira Martins. Haar proefpersonen moeten naar een video kijken van een Nederlandse capoeira-instructeur. Capoeira is een mengeling van dans en vechtsport, de Braziliaanse pencak silat, zo te horen. Ze krijgen daarbij een speciale bril op, die hun oogbewegingen registreert. Daarna moeten ze zelf capoeira gaan doen.

Het kost een kwartiertje van uw tijd, vier keer in een periode van drie weken. Het lijkt leuk, en Oliveira Martins is een spontaan, gezellig mens.

Geïnteresseerden kunnen haar mailen op c.o.m.deoliveiramartins@vu.nl of bellen: 06 45104290.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.