Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 juni 2024

Campus
& Cultuur

Grote brand in rode flat op Uilenstede

De brandweer is zaterdagnacht uitgerukt voor een grote brand in de rode flat van Uilenstede. Er zijn naar verluidt vijf gewonden gevallen, van wie er twee naar het ziekenhuis moesten. Vijftig andere bewoners werden geëvacueerd.

De brand brak uit in de gemeenschappelijke keuken op de vierde verdieping van de flat. Bewoners werden daarop ondergebracht in het naastgelegen sportcentrum. De meeste bewoners konden later die nacht nog terugkeren naar hun woning. Bij een klein aantal was de rookschade te groot, zij werden opgevangen door vrienden of familie of verbleven in een hotel.

Bewoners schieten te hulp

Op de vierde en vijfde verdieping is de meeste rookschade ontstaan. De verdiepingen daaronder hebben vooral waterschade opgelopen door het blussen.

Bewoners van de campus hebben het initiatief genomen om kleding, voedsel en geld in te zamelen voor slachtoffers van de brand. Ook boden een aantal bewoners slaapplaatsen aan. De verschillende initiatieven zijn nu verenigd onder de werktitel ‘Help Rode Flat’. Door te mailen naar helprodeflat@gmail.com kunnen mensen hulp aanbieden of vragen.

Geen rookmelders

Brandveiligheid lijkt een probleem te zijn bij studentenflats. Veel woningen hebben geen rookmelder, en de rookmelders in de gemeenschappelijke ruimtes zijn vaak stuk. Ook is bij veel eenheden de gang naar de brandtrap geblokkeerd door obstakels als meubels, vuilniszakken of wasrekken. Door de coronacrisis werden de gangen de laatste maanden minder vaak gecontroleerd door de beheerders van DUWO. Over het algemeen zijn de flats slecht onderhouden, het elektriciteitssysteem is verouderd waardoor er vaak kortsluiting ontstaat.

Bewoners kunnen een gratis rookmelder aanvragen en een gratis brandveiligheidscontrole laten doen. Volgens de site van campus Uilenstede is het belangrijk om zelf regelmatig de rookmelders te controleren en de gang naar de brandtrap vrij van obstakels te houden. Een paar jaar geleden organiseerde DUWO een oefening op Uilenstede waarbij een brand werd gesimuleerd. Sindsdien zijn er geen brandoefeningen meer geweest.

RECTIFICATIE DD. 8 FEBRUARI 2021: In een eerdere versie van dit nieuwsbericht stond dat het om een keukenbrand ging met vijf gewonden tot gevolg. Uit nieuwe informatie blijkt dat de brand in een kamer ontstond. Lees hier een update.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.