Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Campus
& Cultuur

Gezocht: nieuwe VU-verbinder om hearts and minds te winnen (m/v)

Frank van der Duyn Schouten, onze rector magnificus, houdt het aan het einde van dit collegejaar voor gezien. Hij was maar voor tijdelijk, als interim nadat rector Lex Bouter was opgestapt in 2013.

De VU zoekt dus een nieuwe rector. Voor de uninitiated: het college van bestuur bestaat uit een voorzitter, een rector magnificus en een lid. De voorzitter, Jaap Winter, stuurt de ontwikkeling en realisatie van de bestuurlijke agenda aan; de rector is verantwoordelijk voor het wetenschappelijk onderwijs, het onderzoek en maatschappelijke dienstverlening. Het lid, Bernadette Langius, is verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering.

Optreden en uitstraling

Wie Van der Duyn Schouten wil opvolgen, moet nogal wat in huis hebben, blijkt uit het profiel voor de gewenste rector dat de VU heeft gepubliceerd: een indrukwekkend cv als wetenschapper, bestuurlijke ervaring, leiderschapskwaliteiten, u moet een verbinder zijn, passie hebben voor onderwijskwaliteit en een internationaal netwerk hebben. U moet zorg dragen voor de ‘verbinding tussen wetenschap en maatschappij’.

Maar dan komt het: ‘door uw persoonlijk optreden en uitstraling wint u de ‘hearts and minds’ van de VU-gemeenschap.’ Ga daar maar eens aan staan, met de Verontruste VU’ers, actiegroep Titanic, Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina, de New Urban Collective, gereformeerden, vrijgemaakt gereformeerden, Roomsen, Luthersen, sjiëten, soennieten, rasechte Amsterdammers en boeren uit de provincie en drieduizend verschillende opvattingen over de ‘identiteit’ van de VU.

Christelijke vergoeding

Daar moet natuurlijk een beetje een christelijke vergoeding tegenover staan. Rijk word je als rector allang niet meer, want het moet allemaal netjes binnen het kader van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT), de Balkenendenorm dus, maar het bruto jaarsalaris van Van der Duyn Schouten bedraagt nog altijd, inclusief de vergoeding voor zijn lease-auto, 187.340 euro.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.