Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Campus
& Cultuur

Geneeskundestudent in actie tegen hoog collegegeld

Gemotiveerde studenten die na een eerdere studie alsnog bij geneeskunde ingeloot worden, moeten daar flink voor betalen. Wie een eerder een bachelor of master binnen de gezondheidszorg  haalde,  moet tijdens de geneeskundestudie het instellingscollegegeld van 15000 euro per jaar betalen. Studenten die een andere soort studie gedaan hebben, betalen het normale bedrag.

Petitie

Een oneerlijke regel vindt masterstudent geneeskunde Pauline Appelboom (28). Zij begon een online petitie om de regering te vragen deze aan te passen. Inmiddels heeft ze bijna duizend handtekeningen binnen. Onder meer van hoogleraren van haar faculteit en verschillende medisch specialisten.

Gedwongen te stoppen

35000 euro. Dat kost het Appelboom om haar master geneeskunde te halen. Na een paar keer uitgeloot te zijn, studeerde ze gezondheidswetenschappen. Een beslissing die haar veel geld gaat kosten. Want wie al een diploma binnen de gezondheidzorg op zak heeft, mag geen tweede studie voor hetzelfde tarief volgen.  “Ik studeer samen met afgestudeerde juristen en economen die wel het normale collegegeld betalen. Dat voelt heel oneerlijk.” Appelboom kent minstens twintig studenten die het hoge bedrag moeten betalen. “Eén studente moest nog maar twee jaar van haar master doen. Het is zo zonde dat ze gedwongen werd om te stoppen.”

Geen kaakchirurg meer

De regel heeft ook rare gevolgen. Kaakchirurgen bijvoorbeeld moeten zowel tandheelkunde als geneeskunde gestudeerd hebben. Wie eerst tandarts is en daarna besluit zich te specialiseren, krijgt hiervoor een flinke rekening. “Over een paar jaar wil niemand meer kaakchirurg worden.” En verpleegkundigen die alsnog arts willen worden, moeten tijdens hun bachelor het hoge bedrag betalen.

4 juli biedt Appelboom haar petitie aan op het binnenhof. Ze zoekt nog lotgenoten die met haar naar Den Haag willen: pauline.appelboom@gmail.com.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.