Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Campus
& Cultuur

‘Geesteswetenschappen komen er aan de VU bekaaid af’

De VU moet het belang van geesteswetenschappen meer benadrukken in het instellingsplan, schrijft hoogleraar geschiedenis Susan Legêne in een opiniestuk voor Advalvas .

‘Als historicus kan ik me goed herkennen in de profileringsthema’s. Wat ik echter zou wensen is meer debat over dit grondpatroon voor de organisatie van onze wetenschapsagenda,’ aldus Legêne. De thema’s zijn: Governance for Society, Human Health & Life Sciences, Connected World en Science for Sustainability.

Muzisch wetenschapsklimaat

‘De VU doet zichzelf tekort door de geesteswetenschappelijke invalshoek in de vier thema’s geen waarde op zich te geven. Ze vormt op zichzelf geen object van onderzoek. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de financiële sturing, maar ook met een visie op de samenleving.’

Geesteswetenschappen dragen volgens Legêne bij  ‘aan een ruimdenkend en muzisch wetenschapsklimaat voor een internationale community of learners.’

Woensdag 22 oktober bespreekt het college van bestuur een vernieuwde versie van het instellingslan 2015-2020 met de ondernemings- en studentenraad.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.