Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Campus
& Cultuur

Geen verkiezingen voor de universitaire studentenraad dit jaar

Bij de verkiezingen voor de studentenraden – deze week – valt er voor lang niet alle studenten wat te kiezen. De universitaire studentenraad en vier facultaire raden hebben niet genoeg kandidaat-raadsleden om te kunnen stemmen.

Voor de universitaire studentenraad meldden zich de benodigde elf kandidaten, en ook voor de medische faculteit, Geesteswetenschappen, en Gedrags- en Bewegingswetenschappen is het aantal kandidaten gelijk aan het aantal zetels. Eén kandidaat te weinig is er aan de religiefaculteit.

Stemmen
De studenten van de faculteiten waar verkiezingen zijn, kunnen tot en met donderdag 23 april hun stem uitbrengen. Stem hier en vind de kandidatenlijsten op VUnet.

Opvallend genoeg was voor drie andere facultaire raden het aantal aanmeldingen juist heel groot. De studentenraad van Rechtsgeleerdheid heeft ruim twee keer zoveel kandidaten als zetels. Vanwege het hoge aantal sollicitaties wees de raad enthousiaste studenten er in een bericht op Facebook op dat ze zich ook kunnen aanmelden voor het mentoraat.

Opvallende studenten

De studentenraad van de School of Business & Economics (SBE) heeft vijf kandidaten meer dan zetels. ‘Voor onze facultaire studentenraad waren er 14 geïnteresseerden die gesolliciteerd hebben’, mailt raadslid Alyssa Termaat. ‘Dat is een sterke verhoging ten opzichte van andere jaren en het dubbele van vorig jaar.’ Uiteindelijk staan er 12 studenten op de kieslijst.

De SBE-raadsleden pakten het dit jaar anders aan om kandidaten te vinden. Termaat: ‘We hebben voornamelijk docenten gevraagd welke studenten opvielen binnen hun vak. Die studenten hebben wij uitgenodigd voor een kopje koffie om kennis te maken met de facultaire studentenraad. De resultaten van die aanpak waren erg positief.’

Studentenraad

Aantal zetels

 Aantal kandidaten

Universitaire studentenraad

 11

 11

Faculteit Bètawetenschappen

 9

 15

Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam

 8

 14

Faculteit Rechtsgeleerdheid

 7

 18

Faculteit Gedrags- & Bewegingswetenschappen

 7

 7

Medische faculteit/VUmc

 7

 7

School of Business & Economics

 7

 12

Faculteit Sociale Wetenschappen

 7

 8

Faculteit Geesteswetenschappen

 6

 6

Amsterdam University College

 5

 7

Philosophy, Politics & Economics

 3

 6

Faculteit Religie & Theologie

 3

 2

Bron: universitaire studentenraad. Voor de studentenraden met evenveel als of minder kandidaten dan zetels zijn er geen verkiezingen.

Skypen met sollicitanten

Veel van de sollicitaties gingen online. ‘We hebben geskypet met onze sollicitanten, waarvan wij zelf vonden dat het best wat onpersoonlijk was’, mailt Thelma Solleveld van de studentenraad van Gedrags- en Bewegingswetenschappen. ‘Tussen de moeizaamheden met beeld en geluid door, moet je ook nog proberen een goede indruk te krijgen van een persoon via een beeldscherm. We hebben daarom steeds aan het einde gevraagd wat ze er zelf van vonden en of ze vonden dat ze zichzelf goed hadden kunnen laten zien.’

Iedereen is online

De studentenraad van Geesteswetenschappen is blij dat ze in deze coronatijd geen verkiezingen hoeven te houden, maar de voorzitter van de universitaire studentenraad David Palm denkt dat de opkomst nog best goed kan zijn. “Op de campus bereik in je in de hele campagneweek toch ook maar een klein percentage van de studenten”, zegt hij aan de telefoon. “Dit jaar hebben we een betere kans om gebruik te maken van online, want iedereen is online aan het studeren.” Maar hij geeft toe dat het stemmingspercentage ook lager kan uitvallen dan anderen jaren.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.