Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

‘Geen stagevergoeding’, hoor je pas bij sollicitatiegesprek

Krijg je geen stagevergoeding? Grote kans dat je dat pas tijdens het sollicitatiegesprek te horen krijgt. Bedrijven zetten het vaak niet in hun advertentie, blijkt uit onderzoek.

Banenzoekmachine Joblift onderzocht een jaar lang ruim 32 duizend stagevacatures op hbo- en wo-niveau van Nederlandse bedrijven. In slechts 148 vacatures stond vermeld dat de stagiair geen vergoeding krijgt: minder dan een half procent.

Dat is verbazingwekkend, zegt woordvoerder Bob Uhde van Joblift. “Er wordt regelmatig door studenten geklaagd over onbetaalde stages.” Uhde wijst op de Stagemonitor uit 2014 en die uit 2016, die aantonen dat een op de vijf stagiairs geen vergoeding krijgt.

Tegenvaller

“Als er zo’n groot verschil zit tussen de ervaring van stagiairs en de inhoud van de vacatures, kun je niet anders dan concluderen dat veel bedrijven niet transparant zijn”, aldus Uhde. Dat is “vrij problematisch”, denkt hij. “Studenten steken natuurlijk veel tijd in zo’n sollicitatie, dan is het een flinke tegenvaller om te horen dat je er niks voor krijgt.”

Als er wel een stagevergoeding wordt genoemd, is die gemiddeld 354 euro per maand, maar de verschillen zijn groot: van onbetaald tot soms wel duizend euro. In het onderzoek is geen onderscheid gemaakt tussen beroepsgroepen, maar volgens Uhde is er voor stagiairs bij cultuur- of mediabedrijven geen dikke boterham te verdienen. In de IT en de financiële wereld boeren ze juist bovengemiddeld goed.

Achthonderd euro

Wie wil gaan voor de hoogste stagevergoeding, kan het best rechten gaan studeren. Advocatenkantoren betalen namelijk het meest, meldde NRC vorig jaar op basis van cijfers van werving- en selectiebedrijf Magnet.me. Een stagiair bij een advocatenpraktijk krijgt gemiddeld ruim achthonderd euro per maand op zijn rekening gestort.

Een vacaturetekst voor een onbetaalde stage bij het Amsterdamse debatcentrum Pakhuis de Zwijger leidde vorige week tot veel verontwaardiging op sociale media. De voorzitter FNV Jong, dat al jaren strijdt tegen vermeend stagemisbruik, sprak van ‘uitbuiting’.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.