Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Campus
& Cultuur

‘Geen scheiding sporters VU en UvA’

Alle studentensportvoorzieningen in Amsterdam moeten toegankelijk blijven voor zowel VU- als UvA-studenten, vindt Iris van Essen, lid universitaire studentenraad VU.

Wat is het probleem?
“Tot de zomer bestond er één Amsterdamse studentensportraad, de SSA, die alle verenigingen vertegenwoordigde. Maar de samenwerking met het sportcentrum VU verliep wat stroef. Toen heeft het sportcentrum een eigen studentensportraad opgericht. Daardoor is er bij de sportverenigingen de nodige verwarring bij wie ze moeten aankloppen voor vragen en subsidies. De praktijk is dat bij alle verenigingen zowel VU-, UvA- en HvA-studenten lid zijn. In het bestuur van de SSA zitten bijvoorbeeld vier VU-studenten.”

Zeven jaar lang was de Studenten Sportraad Amsterdam (SSA) vertegenwoordiger van alle studenten sportverenigingen in Amsterdam. Dat zijn er zo’n dertig.

Welke gevolgen voorzien jullie?
“De VU en de UvA hebben een ander sportbeleid. De VU subsidieert met name het sportcentrum op Uilenstede. De UvA geeft per student subsidie aan verenigingen. De kans bestaat dat VU-studenten in de toekomst meer contributie bij sportverenigingen moeten gaan betalen. Maar nu is het grootste probleem de verwarring en onduidelijkheid. Voor de goede orde, studenten mogen wel over en weer gewoon de sportcentra op Uilenstede en Science Park blijven gebruiken onder dezelfde voorwaarden.”

En er is een probleem met de landelijke kampioenschappen
“Ja, er mogen geen Amsterdamse teams meer komen, maar aparte VU- en UvA-teams. Dat vinden we jammer omdat je dan niet het sterkste team kunt afvaardigen en je bij landelijke kampioenschappen ineens tegen je eigen clubgenoten moet spelen. Ook bestaat de kans dat niet voor elke tak van sport de VU een eigen team op de been kan brengen.”

Wat wil de studentenraad nu gaan doen?
“We willen in ieder geval dat de verschillende partijen met elkaar in gesprek blijven. De raad heeft dus alle betrokkenen uitgenodigd samen om de tafel te gaan zitten. Het mooist zou zijn als de VU en de UvA samen één sportbeleid voeren, maar dat is toekomstmuziek. We willen in ieder geval geen scheiding van de sporters van VU en UvA.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.