Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juni 2024

Campus
& Cultuur

Geen ov-kaart voor Erasmusstudenten

 

Wie met een Erasmusbeurs naar Nederland komt, hoeft waarschijnlijk geen ov-studentenkaart te krijgen. Discriminatie is niet aangetoond, vindt de hoogste adviseur van het Europese Hof.

Klacht van Britse student

Nederland is sinds 2009 in een procedure verwikkeld met de Europese Commissie na een klacht van een Britse student. Die vond het oneerlijk dat hij geen ov-studentenkaart kreeg en dat is de Commissie met hem eens. De kosten voor een studie in Nederland zouden voor alle EU-burgers gelijk moeten zijn.

Maar waarschijnlijk gaat Nederland die zaak winnen, nu de advocaat-generaal het pleidooi van de Europese Commissie naar de prullenmand verwijst. De Europese rechters nemen diens advies vaak over. 

Nederlander gratis, Spanjaard niet?

De Nederlandse argumenten waren helder. Erasmusstudenten uit pakweg Spanje, Griekenland of Polen blijven gewoon ingeschreven staan bij hun onderwijsinstelling in eigen land en krijgen studiefinanciering van hun eigen overheid. De ov-kaart hoort bij de Nederlandse studiefinanciering en daar hebben deze studenten geen recht op.

Maar in de praktijk studeren die Erasmusstudenten wél aan Nederlandse onderwijsinstellingen, wierp de Commissie tegen. Het zijn gewone studenten, tot ze in de trein stappen: dan mag de Nederlander gratis reizen en de Spanjaard met zijn Erasmusbeurs niet. 

De onderbouwing van de Commissie was echter zo warrig dat zij volgens de advocaat-generaal niet eens ontvankelijk is: met zulke onduidelijke argumenten kun je geen goede rechtszaken voeren.

Was de Commissie iets zorgvuldiger geweest, laat de advocaat-generaal doorschemeren, dan zou zij wellicht wel mogen winnen. Ze had bijvoorbeeld kunnen stellen dat alle studenten, uit het buitenland of niet, hetzelfde belang hebben bij goedkoop openbaar vervoer. 

Discriminatie niet aangetoond

Discrimineert Nederland dan helemaal geen studenten? Jawel, zegt de advocaat-generaal, maar niet de Erasmusstudenten. 

De advocaat-generaal meent – maar dat valt waarschijnlijk buiten de huidige rechtszaak – dat Nederland gewone studenten wel discrimineert als ze uit een andere EU-lidstaat komen. Voordat ze recht hebben op studiefinanciering, moeten ze namelijk aan voorwaarden voldoen waar Nederlanders geen last van hebben: ze moeten een eigen inkomen hebben of al enkele jaren in Nederland wonen.

Verboden onderscheid

Dat zou een verboden onderscheid zijn. Voor alle EU-burgers moeten dezelfde voorwaarden gelden. Dat zei het Europese Hof ook al eerder. Sindsdien zijn de regels enigszins aangepast, in de hoop dat ze een eventuele volgende rechtszaak doorstaan.  

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.