Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Campus
& Cultuur

Geen gevaar voor het leenstelsel binnen de PvdA

De leden van de PvdA leggen minister Bussemaker geen strobreed in de weg bij het afschaffen van de basisbeurs. Op het partijcongres is er niet of nauwelijks over gesproken.

Afgelopen weekend maakten de leden zich vooral druk om de gezondheidszorg en de vrije artsenkeuze. Ook kwam de samenwerking met de VVD ter sprake, net als de komende verkiezingscampagne.

Wet torpederen

Maar het afschaffen van de basisbeurs stond niet ter discussie. De plannen voor een leenstelsel staan al sinds jaar en dag in het partijprogramma.

Senator en oud-partijvoorzitter Ruud Koole probeerde hoog op de kieslijst voor de Eerste Kamer te komen, maar slaagde daar niet in. Hij zou grote aarzelingen hebben bij het wetsvoorstel van minister Bussemaker waarover de Eerste Kamer morgen debatteert. Tegenstanders van het nieuwe leenstelsel hopen dat hij en twee van zijn collega’s de wet zullen torpederen. Maar de invloed van Koole lijkt binnen de partij niet bijzonder groot meer.

Hakken in het zand

Dus kan PvdA-minister Bussemaker het debat van morgen met vertrouwen tegemoet zien. Ze zal talloze vragen van de oppositie krijgen en ook haar eigen partij heeft nog wat bedenkingen, maar de kans lijkt klein dat de PvdA-fractie alsnog de hakken in het zand zet, zoals met de zorgwet van VVD-minister Schippers gebeurde.

Op het PvdA-congres kwam wel een motie aan de orde om de hoge collegegelden voor tweede studies te bestrijden. Wie al een diploma in het hoger onderwijs heeft behaald, moet veelal duizenden euro’s betalen voor een tweede studie en de PvdA zou dat liever anders zien. Maar die motie werd door het partijbestuur ontraden en is ook niet aangenomen. Het zou 150 miljoen euro kosten om tweede studies weer te bekostigen en dat geld is nog niet gevonden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.