Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

Films en theater starten niet tegelijk op de campus

Filmtheater Rialto en cultuurcentrum Griffioen komen na een aantal vertragingen toch echt naar de campus, maar niet tegelijk. Films en het cultuurcafé starten in januari 2021 in het Nieuwe Universiteitsgebouw (NU), de Griffioen volgt in september met theater en cursussen.

“De beslissingen over de opleverdatum en openingsdatum zijn genomen en de bouwplannen liggen er”, zegt directeur van cultuurcentrum Griffioen Eme van der Schaaf. “Maar het blijft spannend, gegeven de geschiedenis van NU, of de planningen gehaald worden. De Amsterdamse bouwmarkt is nogal vol. Maar we hebben nu wel het idee dat de VU alles op alles zet om het voor elkaar te krijgen.”

Raymond Walravens, directeur van Rialto, beaamt dat. “Ik ben blij dat er nu een duidelijke datum is, waar iedereen hard op inzet.” Tot deze week was de prioriteit van de VU om de onderwijszalen in het nieuwe gebouw voor februari gebruiksklaar te krijgen, en een paar maanden eerder de kantoren voor de wetenschappers. Dat is gelukt.

‘Ik ben pas echt blij en tevreden als de eerste film heeft gedraaid en de eerste cappuccino is gemaakt’

Na elkaar

Maar doordat de cultuurzalen later worden opgeleverd dan gepland, liep de komst van de cultuurpartners op de campus vorig najaar vertraging op en kunnen Rialto en de Griffioen niet samen starten. “We waren het liefst tegelijk begonnen”, zegt Walravens. “Maar nu gaan wij er alvast iets moois van maken met film en het cultuurcafé, en dan kan het alleen maar mooier worden als het theater er ook bij komt.”

De zes schuine collegezalen, waar de film- en theaterprogramma’s zullen plaatsvinden, moeten nog worden ingericht: belichting, geluid, akoestiek, stoelen, inschuifbare tribune. Maar volgens Van der Schaaf “ligt er een planning die het aannemelijk maakt dat het goed komt.” In de zalen wordt vanaf februari 2021 ook onderwijs gegeven.

Douches

Over een gerucht dat ons ter ore kwam, dat er geen kleedkamers en douches zouden zijn voor de theatermensen, is Van der Schaaf kort: “Er zijn wel kleedkamers en douches. De ruimtes moeten alleen nog verbouwd worden.”

De cursussen van de Griffioen komen niet in het NU-gebouw, maar in het OZW-gebouw, op de zesde verdieping. Van der Schaaf: “De vloeren van het NU-gebouw zijn ongeschikt voor onze danscursussen, en dat is bijna de helft van het aanbod.” In OZW komt plek vrij, want huurder Hogeschool Inholland vertrekt naar het Zeeburgereiland.

Culturele noordkant

De bedoeling is dat de noordkant van het NU-gebouw, aan de kant van de De Boelelaan, een culturele uitstraling krijgt. Het cultuurcafé dat Rialto en de Griffioen samen gaan exploiteren komt daar, en ook een expositieruimte voor de kunsttentoonstellingen van de VU. Aan de kant van het campusplein komt een grand café, waarvoor gesprekken lopen met de exploitant van The Basket.

Rialto zal op 21 januari 2021 officieel starten met films. Dan gaat ook het cultuurcafé open, dat het filmtheater samen met de Griffioen gaat exploiteren. Walravens: “Ik ben pas echt blij en tevreden als de eerste film heeft gedraaid en de eerste cappuccino is gemaakt.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.