Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Protesterende wetenschappers pauzeren tussen Amsterdam en Utrecht

Fietsprotest tegen flexcontracten

Naar schatting 100 deelnemers fietsten bij de opening van het academisch jaar vanuit tien universiteitssteden mee met de Tour of Academics van de Algemene Onderwijsbond (AOb), de FNV en WOinActie. 

Ze protesteerden vóór adequate financiering en tegen het hoge aandeel wetenschappers met tijdelijke contracten. “Ze hebben echt een nomadenpositie”, zei WOinActie-voorman Rens Bod vanochtend bij het vertrek van de fietsers vanuit Amsterdam naar Utrecht. “Ze verkassen van de ene universiteit naar de andere en onze fietstochten symboliseren dat vandaag.”

Voorlopig geen miljard erbij

woinactie Nijmegen

AOb-bestuurslid Marijtje Jongsma (rechts achter minister Van Engelshoven) fietste vanuit haar woonplaats Arnhem naar Nijmegen. Samen met onder anderen Ingrid Robeyns van WOinActie (in zwart jasje), had ze daar een ontmoeting op (ruim) anderhalve meter afstand met minister Van Engelshoven. De politieke afstand bleek aanzienlijk groter.

Duizend rode vierkanten

vierkantjes

Steun kregen de actievoerders van Utrechtse studenten, die met krijt duizenden rode vierkantjes op stoepen en straten spoten. Die stonden voor de vele overuren die hun docenten maken om het onderwijs draaiend te houden.

Protest tegen hoge studieschuld

DUO-actie

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United doopten het DUO-hoofdkantoor in Groningen vandaag om tot het Ministerie van Schuld. Ze protesteerden tegen de almaar stijgende studieschulden. Ze willen dat een volgend kabinet een eind maakt aan het huidige leenstelsel.

Wonen is te duur

hoge huur

In een aantal steden, zoals hier in Utrecht, protesteerden studenten vandaag tegen de woningnood en de hoge kamerhuren. Bedragen van 600 of 700 euro in de maand zijn geen uitzondering.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.