Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

‘Fietsenstallingen zijn niet voor de vakantie’

Willem Verduyn, manager vastgoedbeheer van de Facilitaire Campus Organisatie, reageert op de klacht dat medewerkers te laat zijn gewaarschuwd voor de renovatie van de fietsenstalling in het hoofdgebouw.

VU-medewerkers ontdekten tot hun schrik dat hun fietsen in de zomervakantie uit de fietsenstalling op de campus waren verwijderd, soms met doorgeknipte sloten. ‘Fietsen zijn vogelvrij verklaard op de VU’, klaagde hoogleraar theoretische informatica Wan Fokkink. Ook de fiets van Advalvas-eindredacteur Win Castermans was verdwenen.

Leenfietsen aan de VU

Te weinig mensen weten nog dat medewerkers een fiets kunnen lenen als ze even van de VU ergens heen moeten, vertelt Willem Verduyn, manager vastgoedbeheer van de Facilitaire Campus Organisatie. “We hebben er vijf staan. Je hoeft je alleen maar even bij de beveiliging naast de fietsenstalling te melden en je te identificeren en je kunt zo een blauwe fiets meenemen met het VU-logo erop.” Verduyn wil deze service de komende tijd gaan promoten en het aantal leenfietsen uitbreiden.

Je kunt toch niet zomaar zonder waarschuwing sloten doorknippen en fietsen van medewerkers gaan weghalen als ze op vakantie zijn?
“In het geval van Wan Fokkink, die zijn fiets in de stalling van het Wis- en Natuurkundegebouw had staan, is een fout gemaakt. Zijn fiets is aangezien voor een wrak en onterecht verwijderd. We nemen contact met hem op en vergoeden alle schade die is ontstaan. Jouw collega had zijn fiets in de stalling van het hoofdgebouw geparkeerd. Die stalling is gerenoveerd, en daarvoor moesten fietsen worden verwijderd. Ze zijn trouwens niet verwijderd, maar alleen verplaatst.”

Om fietsen te verplaatsen, moet je ze verwijderen. Ik begrijp dat wel, maar waarschuw de gebruikers van die stalling dan tijdig.
“Er is wel degelijk gewaarschuwd dat de fietsen zouden worden verplaatst vanwege die renovatie. Op 23 juli is er een bericht op VUnet geplaatst en zijn er borden bij de stalling opgehangen.”

Dat was twee weken van tevoren. Maar sommige medewerkers waren toen al met vakantie. 35 medewerkers moesten na 12 augustus hun verplaatste fiets terugzoeken op het Uilenplein.
“Ja, maar die stalling is geen vakantiestalling, hè. Het is niet de bedoeling dat mensen hun fiets daar laten staan als ze een paar weken weg zijn.”

De VU stimuleert mensen om de auto te laten staan, met het ov en de fiets te komen, dan moet je daar toch soepel in zijn?
“We hebben nou eenmaal weinig ruimte op de campus. Mensen klagen dat ze hun fiets niet kwijt kunnen omdat anderen hun fietsen er weken achtereen stallen.”

Maar toch niet in de vakantie? Dan is er toch ruimte zat?
“Waarom moeten mensen hun fiets in de VU-stalling parkeren? Ze kunnen die toch thuis neerzetten, of op het station?”

Misschien staan de fietsen niet veilig op het station. Punt is dat de fietsen niet zijn verwijderd vanwege ruimtegebrek, maar vanwege die renovatie. Dat kan, maar als de vakantieperiode nadert, moet je dat eerder bekendmaken.
“Dat is een les voor ons geweest, dat we dat langer van tevoren bekend moeten maken. Misschien moeten we voortaan een jaarplanning publiceren, zodat iedereen weet wat we wanneer gaan doen. En dan nog borden ophangen voor de mensen die dát niet lezen. Ik begrijp het wel, mensen zijn zuinig op hun fiets. Maar nu we weten dat mensen hun fiets hier ook in de vakantie stallen, moeten we op dat gebied misschien iets gaan aanbieden.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.