Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Campus
& Cultuur

En we gaan nog niet naar huis…

Ze zitten er nog: de bezetters van de Kerkzaal. Meer dan veertig uur hebben ze er inmiddels opzitten. Ze houden het nog wel even vol, meldt bezetter nummer 15. Gisteravond is er bijna drie uur lang overlegd met collegevoorzitter Jaap Winter en vicedecaan Hubertus Irth. “Er komen wat kruimeltjes onze kant op, maar we zijn er nog absoluut niet.”

Pressiemiddel

Wel voelt actiegroep Titanic zich serieus genomen door de bestuurders. “We voelen ons nu meer gehoord. Daarvoor hebben we dit pressiemiddel ook ingezet.” De bezetters zelf geven aan niet weg te gaan tot hun eisen ingewilligd worden. Een van de eisen is dat alle zittende studenten die worden getroffen door de reorganisatie hun opleiding kunnen afmaken zoals ze die begonnen zijn.

Braaf studeren

Vervelen ze zich niet, daar boven op de zestiende verdieping? “We hebben eerder te weinig tijd”, aldus nummer 15. Zo werden er gisteren flyers uitgestrooid over de campus. Naast de vele overleggen wordt er boven vooral gestudeerd. Volgende week is het tentamenweek en een bezetting is geen goede reden om studieontwijkend gedrag te vertonen. “We hebben een rooster. Iedereen die een tentamen heeft, gaat daar gewoon heen.”

Dun matras

Slaapgebrek is tot nu toe het grootste probleem van de bezetters. “Je ligt hier toch op een dun matje. Ik heb geen tweepersoons luchtbed meegenomen”, zegt nummer 15, die daardoor maar viereneenhalf uur slaap kreeg. Gebrek aan voedsel is er zeker niet. VU-Abvakabo-vertegenwoordiger Elly Pauëlsen kwam gisteren langs met tassen vol boodschappen. “Zo houden we het nog weken vol.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.