Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
2 december 2024

Campus
& Cultuur

Eindelijk altijd en overal kunnen werken

Een pc op de VU past straks in de binnenzak. De dienst IT gaat de zogeheten digitale werkplek het komende jaar flink veranderen. De groene, oranje en rode pc’s verdwijnen en alle programma’s worden geopend vanuit een centrale database.

Door die verandering kun je straks zo van apparaat wisselen en doorgaan met waar je mee bezig was. Alle programma’s en persoonlijke profielen staan straks in een centrale database, en op het apparaat waar je inlogt, wordt de sessie te voorschijn gehaald zoals je die elders hebt achtergelaten.

Overal en altijd

Volgens Dirk-Pieter Luchtenburg, die op de VU gaat over de digitale werkplekken, voldoet de dienst IT daarmee aan een behoefte. “VU-medewekers willen onafhankelijk van plaats en tijd kunnen werken en in alle gebouwen op dezelfde manier”, zegt hij tijdens een presentatie van de nieuwe Virtual Desktop Infrastructure.

“Er komt straks een basiswerkplek met de programma’s die iedereen op de VU kan gebruiken”, vertelt hij. “Daarnaast komt er een meer gecustomiseerde onderzoekswerkplek met specifieke onderzoekssoftware, en er komt iets daar tussenin.”

Rekenkracht

De overgang naar Windows 10 is de eerste stap naar de nieuwe digitale VU-omgeving, wat het opstarten sneller moet maken, samen met een technische verandering van de netwerkpoorten en een soepelere wifi, waardoor je telefoon niet uitvalt als je ermee rondloopt en belt via Skype for business.

“De rekenkracht is straks centraal georganiseerd in een database en niet meer op de pc zelf”, zegt Luchtenburg. “En die is zwaar. Het wisselen van apparaten kan zelfs als je een Youtube-filmpje aan het kijken bent met geluid.”

Kleine kastjes

Bij de korte demonstratie gaat een presentatie die openstaat op de ene laptop inderdaad verder op de andere na inloggen. Het beeld van de eerste laptop wordt direct zwart. En er staan twee voorbeelden van pc’s zoals ze er straks uit komen te zien: kleine zwarte kastjes, met niks meer dan een netwerkaansluiting en een aansluiting voor de monitor.

“Dus straks kan ik, als ik mijn trein moet halen, mijn laptop op de VU dichtklappen en in de trein verder gaan?” vraagt VU-bestuurslid Marjolein Jansen. Luchtenberg beaamt dat. “Dus mensen moeten er goed van doordrongen zijn dat ze veilig omgaan met hun VU-data.”

Afwijkend gedrag

Door het virtuele werken kan de dienst IT zelf ook meer monitoren, en dat gaat ook gebeuren. “We gaan meer werken met profielen en afwijkend gedrag detecteren”, legt Jansen desgevraagd uit. “Het kan voor een onderzoeker normaal zijn om bijvoorbeeld veel data te uploaden in de avond. Maar als een administratief medewerker het doet, is dat abnormaal en zal er een belletje afgaan.”

Volgens Luchtenberg streeft de dienst IT ernaar dat iedereen op de VU over anderhalf jaar een volledig virtuele werkplek heeft.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.