Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Campus
& Cultuur

Eerste ‘boventallig’ brieven de deur uit

Vandaag krijgt de eerste groep medewerkers van de VU een brief uitgereikt of ze na de reorganisatie mogen blijven of niet. Het gaat om de bibliotheek, UC-IT en de Arbo- en milieudienst. Van de 369 betrokken medewerkers dreigen er 80 boventallig te worden verklaard. Hierbij gaat het om mensen en niet om volledige formatieplaatsen.

Rob Neutelings die de reorganisatie van de ondersteunende diensten managet, benadrukt dat de brieven die vandaag worden uitgereikt nog onder voorbehoud zijn. “Het gaat om conceptplannen die door de directeuren zijn ingediend. Die plannen moeten nog door een heel inspraaktraject met onder meer de ondernemingsraad en worden pas dan door het college van bestuur vastgesteld.”

In april definitief

Hij verwacht dat in april de plannen definitief zijn en dan is pas echt duidelijk wie boventallig wordt verklaard. Dat mensen nu al worden ingelicht geeft ze volgens Neutelings de mogelijkheid mee te praten en denken over de plannen en bovendien kunnen medewerkers hun eigen gegevens controleren en kijken of hun eventuele boventallig verklaring wel volgens de afgesproken regels is verlopen.

Neutelings geeft aan dat er bij UBVU 56 van de 168, UC-IT 21 van de 162  en AMD 3 van de 39 medewerkers zijn die een brief krijgen waarin staat dat de VU voornemens is hun functie op te heffen. Daar staat tegenover dat bij UBVU 24 en UC-IT 28 (waaronder tijdelijke) nieuwe functies komen. Er wordt in eerste instantie bezien of medewerkers die ontslagbedreigd zijn, geschikt zijn om deze functies te vervullen.

Ooit was  er sprake van dat gemiddeld een op drie ondersteunende functies gaat verdwijnen. Neutelings wil daar wel een kanttekening bij maken. “Die cijfers zijn gebaseerd op de peildatum van 31 december 2010. De diensten hebben daarop geanticipeerd. Als je weet dat er in de toekomst mensen weg moeten, ga je natuurlijk niet allerlei nieuwe mensen aannemen. Daarom zal het nu om minder medewerkers gaan dan in 2010 werd vermoed.”

Voor de medewerkers van de betrokken diensten worden vanmiddag voorlichtingsbijeenkomsten gehouden.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.