Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 september 2024

Campus
& Cultuur

Verborgen schatten in de minibieb

Er was zon, er was champagne, maar er waren vooral veel boekenliefhebbers op het campusplein. Op dinsdagmiddag 22 maart werd de nieuwe minibieb feestelijk geopend.

Nietsvermoedend zit een groepje studenten op het campusplein te genieten van de zon, als iemand van de Universiteitsbibliotheek (UB) vraagt of ze mee willen op boekensafari. En niet zomaar op safari, ze mogen namelijk naar de gesloten magazijnen van de bibliotheek. Het gemêleerde groepje, van rechten tot bewegingswetenschappen en psychologie, is meteen enthousiast.

Vergeten boeken

De studenten mogen in de gesloten magazijnen boeken uitzoeken die ze interessant vinden. Waarom? Nou, minder dan 1 procent van de boeken uit de gesloten magazijnen van de UB wordt uitgeleend, vertelt beleidsmedewerker David Oldenhof. “Ontzettend zonde eigenlijk, hoog tijd dus om daar iets aan te doen. Met het project Omboeken willen we op een vernieuwende manier onze enorme fysieke boekencollectie aanbieden. De minibieb, die we eenmalig met boeken uit onze collectie vullen, is daar een voorbeeld van.”

Kantelpunten

“Ik durfde ze eerst niet eens aan te raken”, zegt een student over de soms wel 100 jaar oude boeken in het magazijn. Ook Jaromir, student bewegingswetenschappen, was onder de indruk. “Ik voelde me weer alsof ik 8 was, tussen al die imponerende boeken. Er stonden veel wetenschappelijke boeken tussen, maar soms ook vlot geschreven boeken. Uiteindelijk heb ik er een uitgekozen over werkende vrouwen in Amerika eind 19de eeuw. Dat wij in Nederland nu de lonen tussen mannen en vrouwen proberen gelijk te trekken, is ooit ergens begonnen. Ik vind het heel interessant om over zulke kantelpunten te lezen.”

Bevrijd van beperkte blikDavid Oldenhof met het boek 'De eeuw van mijn vader'

Oldenhof koos zelf ook een boek uit voor in de bieb, eentje met een speciale betekenis: De eeuw van mijn vader van Geert Mak. “Door dit boek ben ik geschiedenis gaan studeren. Je maakt heel de 20ste eeuw mee door de ogen van  familie Mak. Denk aan de Tweede Wereldoorlog, maar bijvoorbeeld ook de dekolonisatie. Ik wil dit boek graag delen met de VU-gemeenschap, omdat dit voor mij zo belangrijk is geweest. Hopelijk kan het anderen ook inspireren.” 

Tijdens de opening houdt hoofd Bijzondere Collecties Michiel Cock een korte speech. “Met deze actie bevrijden we boeken uit onze gesloten magazijnen, waar ze ongeliefd en ongebruikt staan. Maar we kunnen hiermee ook onszelf bevrijden, bevrijden van onze beperkte blik op de wereld.”

De initiatiefnemers hopen dat de minibieb gaat leven onder studenten en medewerkers, en dat ze ook zelf hun boeken in de minibieb plaatsen. “Een klein begin met een hopelijk groot vervolg”, aldus Cock. 

De minibieb vind je voor het blauwe Bellevue-gebouw (tussen de Spar en Doppio). Iedereen kan hier een boek lenen/pakken/ruilen. De door studenten uitgezochte boeken staan vanaf eind volgende week in de minibieb. De UB houdt ook nog een speciale actie: studenten en medewerkers kunnen hun favoriete quote uit of over een boek insturen, en de winnende quote wordt vereeuwigd op de muur boven de minibieb. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.