Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

‘Vierjarig contract voor juniordocenten bij Bèta’

De bètafaculteit gaat juniordocenten aannemen voor vier jaar en biedt hen tevens de opleiding Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO) aan. Volgens portefeuillehouder onderwijs Van Muijlwijk-Koezen is dat in het belang van de studenten.

Jullie gaan docenten een contract met opleiding bieden?
“Het is een vergelijkbaar traject als voor een promovendus. Die krijgt vier jaar lang begeleiding om zelfstandig wetenschappelijk onderzoek te leren doen. Wij bieden juniordocenten een dergelijk traject in het onderwijs. In het begin zullen ze vooral uitvoerend werk doen, en later, als ze hun BKO hebben afgerond, kunnen ze bijvoorbeeld zelfstandig een matchingsdag organiseren.”

Werk plus BKO

Aan de faculteit Bètawetenschappen besteden ze het extra geld dat vrijkomt door het leenstelsel aan juniordocenten. De faculteit gaat 27 juniordocenten aannemen voor vier jaar, waarin ze ook hun BKO-opleiding volgen. Negentien docenten zijn nieuw (die worden nu geworven) en acht stappen over van hun huidige juniordocentcontract naar dit contract. Het is in eerste instantie een programma dat alleen dit jaar start.

Is dat wat juniordocenten doen, matchingsdagen organiseren?
“Het gaat om additioneel onderwijs, waar je als reguliere docent geen tijd voor hebt. Dat is bijvoorbeeld het uitproberen van onderwijsinnovaties, extra begeleiding van studenten in werkgroepen of het verbeteren van de overgang van de middelbare school naar de universiteit. Alle veertig bètaopleidingen hebben projecten mogen bedenken.”

Waarom investeren jullie in docenten die na vier jaar weer vertrekken?
“Het doel is dat we onze studenten iets extra’s bieden, wat we niet kunnen doen vanuit het reguliere onderwijs. Bovendien zijn veel docenten gefrustreerd door de hoge werkdruk en hebben zij baat bij ondersteuning.”

Is het geen dode mus voor jonge docenten? Ze krijgen een langer contract, maar daarna moeten ze toch weg.
“Ze kunnen inderdaad niet blijven, want je kunt alleen universitair docent worden als je gepromoveerd bent. We mikken vooral op mensen die uitstromen naar het hbo of die ook hun eerstegraads lesbevoegdheid halen en gaan lesgeven op het vwo. We maken ook bij aanvang heel duidelijk dat het gaat om een tijdelijke baan, zodat iedereen weet waar die aan toe is. Een promovendus weet ook dat het na vier jaar is afgelopen.”

Extra docenten kosten extra geld. Waar komt dat vandaan?
“Het geld komt uit de studievoorschotmiddelen. Elke faculteit mocht plannen indienen. Wij hebben het nu als faculteit in gang gezet en garanderen ook dat docenten een contract van vier jaar krijgen, ongeacht wat het bestuur of het ministerie in de toekomst doet.”

Jullie werken al een tijdje met juniordocenten. Hoe zorgen jullie dat het onderwijs op niveau blijft met al die onervaren krachten?
“Alles wat de juniordocenten doen is onder begeleiding van een ervaren docent. Het gaat om  het begeleiden van bachelorstudenten of op een andere manier het onderwijs dat door de vaste docenten wordt gegeven, te innoveren en te verrijken.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.