Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Campus
& Cultuur

Economische faculteit stimuleert vrouwen met Diversity Fund

De faculteit Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde (Feweb) heeft sinds een halfjaar een Diversity Fund waarmee vrouwelijk onderzoekstalent wordt gestimuleerd.

Het staat terloops in een bericht over Zuzana Sasovova and Eveline van Leeuwen, die beide een zogenaamde Aspasiabeurs hebben gekregen van onderzoeksfinancierder NWO.

De Aspasiabeurs is bedoeld om vrouwen te helpen doorstromen naar een positie als universitair (hoofd)docent. Een deel van door Sasovova en Van Leeuwen ontvangen geld is gestort in dat Diversity Fund.

Vrouwelijke studenten

“Er worden verschillende projecten mee gefinancierd”, legt onderwijsdirecteur Rob de Crom van Feweb uit. “Coaching bijvoorbeeld, waarbij vrouwen worden begeleid door een ervaren hoogleraar, die ze leert hoe het werkt, welke ongeschreven regels er gelden en dat soort dingen. Ook subsidiëren we er onderzoeksaanvragen mee en gebruiken we het om goede vrouwelijke studenten in te zetten als studentassistent.”

Het Diversity Fund is niet voor het bevorderen van ander ‘divers’ talent, bijvoorbeeld mensen met een migratieachtergrond of gehandicapten. “Daar nemen we veel andere maatregelen voor”, aldus De Crom. “We hebben bijvoorbeeld twee onderzoeken verricht om aandachtspunten in kaart te brengen, we werken samen met het Expertisecentrum Diversiteitsbeleid ECHO en zorgen ervoor dat sprekers van buiten de VU een niet-westerse achtergrond hebben.”

Tien projecten

Maar met de mensen met een migratieachtergrond bij Feweb zit het volgens De Crom wel goed. “Vooral onder de studentenpopulatie. Studenten die een researchmaster bij ons volgen, hebben zeer diverse achtergronden.” Waar actie geboden is, is volgens De Crom op het gebied van de vrouwenemancipatie.

In het Diversity Fund zit op dit moment een ton, waaruit ongeveer tien projecten worden gefinancierd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.