Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 september 2024

Campus
& Cultuur

Economiedecaan: ‘Ik waarschuwde al in 2008 tegen derivaten’ – plus update

De VU neemt onverantwoorde risico’s met derivaten, vindt minister van Onderwijs Jet Bussemaker. De VU heeft via die derivaten de rente voor de komende twintig jaar laten vastleggen op 5,2 procent. Omdat de rente op de financiële markt op dit moment lager ligt, lijdt de VU een papieren verlies.

Maar de VU heeft niets geleend en betaalt dus ook geen rente. Zie deze uitleg door Economiedecaan Harmen Verbruggen. Het verlies bestaat dus alleen in de boeken, er gaat geen geld uit de kas.

Geen reden tot zorg

“Zolang die derivaten niet worden verkocht en de bank geen bijbetaling eist, een zogenaamde ‘margin call’, is er geen reden tot zorg”, zegt Verbruggen in reactie op een rapport van de onderwijsinspectie over het derivatenbezit van hogescholen en universiteiten.

Verbruggen moet lachen om de opmerking van de minister dat universiteiten als de VU niet meer professioneel mogen beleggen. “Banken moeten voortaan financiële oenen als de VU behoeden voor financiële misstappen”, aldus Verbruggen. “Maar we zijn een kennisinstituut. Ik heb hier aan mijn faculteit vier, vijf hoogleraren die zijn gespecialiseerd op dit gebied.”

College van bestuur moet beter luisteren

Vindt Verbruggen het dan zo slim van de VU om die derivaten te hebben? “Nee, ik heb dat in 2008 ook ten sterkste afgeraden, omdat toen al duidelijk was dat er een financiële crisis zat aan te komen.”

Het college van bestuur moet beter luisteren naar de deskundigen die het zelf in huis heeft, vindt Verbruggen.

Verlies van 44 miljoen

De minister kondigt nu strengere regels aan. Universiteiten en hogescholen mogen niet langer derivaten kopen waar geen lening aan gekoppeld is. “Maar ze zal weinig kunnen of willen doen aan onze huidige derivaten. Als we gedwongen worden die te verkopen, verliezen we 44 miljoen”, aldus Verbruggen.

Update: VU verwacht nog dit jaar lening af te sluiten

‘Bij de VU is geen sprake van een margin-call verplichting in de contracten’, zegt collegevoorzitter René Smit in een persbericht. Wel is op dit moment nog sprake van een ‘open positie’. Doordat de uitvoering van de bouwplannen is vertraagd, zijn de derivatencontracten nog niet gekoppeld aan de financiering van investeringen in de huisvesting. De VU verwacht nog dit jaar het aantrekken van externe financiering af te ronden. Het nieuwbouwprogramma is van start gegaan en loopt nog enige tijd door.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.