Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Draaiboeken bij uitbraak coronavirus liggen klaar

In het noorden van Italië zijn universiteiten gesloten vanwege de uitbraak van het coronavirus. Mocht het virus Nederland bereiken, dan kan het hier ook gebeuren. “Uiteraard liggen er draaiboeken klaar.”

In Italië zijn inmiddels 132 besmettingen met het coronavirus geteld. Naar verluidt zijn er zeven mensen aan overleden. Maar ook in buurlanden Duitsland (16 gevallen) en België (één geval) is het virus opgedoken. De Europese Unie houdt de situatie van dag tot dag bij.

In China zijn vele duizenden besmettingen gemeld. Steden zijn afgesloten, patiënten worden in quarantaine gehouden, maar toch heeft Covid-19, zoals de infectieziekte intussen heet, zich over de wereld verspreid.

Vierduizend Italianen

Jaarlijks gaan zo’n 200 Nederlanders een paar maanden met een Erasmusbeurs naar Italië. Vierduizend Italianen volgen een volledige opleiding aan een Nederlandse universiteit of hogeschool.

Er geldt inmiddels een negatief reisadvies voor delen van Italië. Studenten en docenten die er zijn geweest, kunnen maar beter de huisarts bellen als ze verkouden zijn, hoesten of koorts krijgen. Je kunt nooit weten, zegt woordvoerder Ron Beekman van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Universiteiten isoleren

De maatregelen in Italië zijn nogal heftig, met het isoleren van hele dorpen en het sluiten van scholen en universiteiten, maar volgens Beekman is dat begrijpelijk: “Ze weten niet wat de bron is. Patiënt nul, zoals ze die noemen, is nog altijd niet bekend.”

Nederland is nog gespaard gebleven, maar “uiteraard liggen er draaiboeken klaar”, zegt hij. Bij een flinke uitbraak (“Dat is nu nog verre van realistisch”) kan het kabinet inderdaad besluiten dat het onderwijs tijdelijk de deuren moet sluiten. Zoiets hangt van de situatie af. “Op welke plaats is de uitbraak, hoeveel besmettingen zijn het?”

Thuis werken

Het kan voor docenten en studenten geen kwaad om te kijken of ze eventueel ook thuis kunnen werken, mocht het zover komen. Hebben ze toegang tot hun bestanden? Is er een boek dat ze in huis moeten hebben?

Het ministerie van Onderwijs wil niet op de zaken vooruitlopen. Of het hoger onderwijs de poorten moet sluiten in geval van een uitbraak zoals in Italië? “We volgen hierin de adviezen op vanuit VWS en RIVM”, meldt de woordvoerder van de minister.

Crisisplannen

Dat doen de universiteiten en hogescholen ook. De Vrije Universiteit heeft vandaag nog gemeld in een update op VUnet. “Ondertussen houden de universiteiten contact met elkaar, de arbodienst en de GGD”, zegt woordvoerder Ruben Puylaert van universiteitenvereniging VSNU.

Hogescholen hebben wel algemene crisisplannen klaarliggen, zegt woordvoerder Eva Kloosterman van de Vereniging Hogescholen. “Maar nu is er gelukkig nog geen aanleiding om die te gebruiken.”

Want Nederland is nog vrij van het coronavirus. Het RIVM verzekert dat er achter de schermen “hard wordt gewerkt om mogelijke patiënten in Nederland te identificeren en op te vangen”. Het advies is intussen om regelmatig je handen te wassen, papieren zakdoekjes te gebruiken en aan de binnenkant van je elleboog te hoesten en niezen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.