Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Campus
& Cultuur

Docenten bang en boos om mondkapjesstandpunt VU

Studenten die de anderhalvemeterregel niet respecteren, boezemen VU-docenten angst in. Ook zijn ze boos dat de VU geen helder mondkapjesstandpunt inneemt.

Die boodschap bracht Sjaak Lammerts, vertrouwenspersoon bij de Bètafaculteit en lid van de ondernemingsraad, woensdag tijdens de gezamenlijke vergadering van de medezeggenschap en het college van bestuur. De VU verklaarde vorige week na een persconferentie van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, die het dringende advies uitvaardigde om mondkapjes verplicht te maken in openbare binnenruimtes, dat de universiteit geen openbare binnenruimte is. Iedereen mag dus zelf kiezen of hij of zij een mondkapje draagt en ‘we respecteren elkaars keuze hierin’.

Maar dat zit niet iedereen op de campus lekker. Selin Çakmak van de universitaire studentenraad, wier vader ook docent is (maar niet aan de VU), vertelde dat hij doodsangsten uitstaat door studenten die zich onverantwoordelijk gedragen. Zij opperde het plaatsen van schermen van plexiglas waarachter docenten zich kunnen verschansen tegen rondvliegende aerosolen. 

Trouw en gezagsvolgend

Maar volgens Marcel Nollen van het college van bestuur heeft de VU wel degelijk een mondkapjesstandpunt: dat van het RIVM, dat zegt dat mondkapjes geen zin hebben. Ook als het gaat om zaken als ventilatie, volgt de VU de normen van het RIVM en daarom meent de VU ook op dat gebied geen maatregelen te moeten treffen. Worden de RIVM-normen strenger, dan kijkt de VU ook weer naar haar ventilatie.

Dat is naar de smaak van or-lid Adriaan Overbeeke allemaal iets te “trouw en gezagsvolgend”. “Over welk RIVM hebt u het precies, want als ik op de website van het RIVM kijk, zie ik daar wel degelijk staan dat mondkapjes effectief zijn.” Nollen zei dat het dragen van een mondkapje ieders persoonlijk afweging is en dat een meerderheid binnen het RIVM van mening is dat mondkapjes “schijnveiligheid” leveren.

Hoge gebouwen

Vorige week noemde fractievoorzitter Rob Jetten van D66 de VU in een debat in de Tweede Kamer aan als voorbeeld van een universiteit waar mondkapjes heil zouden kunnen brengen. “Het zijn daar vrij hoge gebouwen, dus er is veel gebruik van trappen en liften”, zei Jetten. “Omdat je daar maar in je eentje of met twee man in de lift mag, is er wel degelijk een beperking in het aantal contacturen dat men kan geven. Daar zou een mondkapje kunnen helpen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.