Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Diversiteitsprijs gaat naar geneeskundestudent

Geneeskundestudent Muhammed Al-Tamimi is winnaar van de Echo Award voor multicultureel talent in het wetenschappelijk onderwijs. Hij kreeg de prijs vrijdag uitgereikt door onderwijsminister Jet Bussemaker.

De jury van de Echo Award looft zijn doorzettingsvermogen. Via het vmbo, havo, vwo en een jaar biomedische wetenschappen kon Al-Tamimi uiteindelijk gaan doen wat hij graag wilde: arts worden. Hij hoopt dat deze prijs eraan bijdraagt dat niet-westerse kinderen gelijke kansen krijgen in het onderwijs.

Vmbo-advies

“In Irak, waar ik vandaan kom, wordt pas op de middelbare school je niveau bepaald”, vertelt hij. “Hier kreeg ik op de basisschool een vmbo-advies en ik wist eerst niet hoe bepalend dat is. Ik heb enorm geknokt om een hoger schooladvies te krijgen, maar dat lukte niet, omdat mijn cito-score te laag was. Ook voor mijn broer en zusje was het lastig, het is een structureel probleem.”

Ejaculatie

De jury was ook onder de indruk van Al-Tamimi’s nevenactiviteiten. Als student-onderzoeker bij transgenderchirurgie geeft hij ook lessen seksuele en relationele voorlichting op middelbare scholen. “Dat is heel grappig. Dan vragen ze wat ejaculatie is en dan roept de een: ‘Dan komt er wit spul uit.” Een ander vraagt: ‘Yoghurt?’ en weer een ander roept: ‘Sperma!’ Dat is hilarisch natuurlijk. Maar ik vind het ook echt leuk om mijn kennis over te dragen en scholieren te helpen. Ik doe het niet voor mijn cv.”

De prijs is deelname aan een summercourse aan de University of California Los Angeles in de Verenigde Staten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.