Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
11 december 2024

Campus
& Cultuur

Dit zijn de meest gelezen Ad Valvas-verhalen van 2022

De redactie van Ad Valvas wenst u een heel gelukkig, vruchtbaar en bevredigend nieuwjaar. Hieronder een lijst van de tien meest gelezen Ad Valvas-producties van het afgelopen jaar.

Voor we 2023 bij de hoorns vatten, kijken we nog even terug naar het afgelopen jaar. Daarin raakte de boel, na twee moeilijke coronajaren, weer wat genormaliseerd. Helaas stortte de wereld zich meteen in februari alweer in een nieuwe wereldwijde crisis met de inval van Rusland in Oekraïne. Ook op de VU-campus was er wat reuring, af en toe. Hieronder een lijst van de tien meest gelezen Ad Valvas-producties van 2022.

1) Derde Wereldoorlog

Toen Rusland eind februari Oekraïne binnenviel en Poetin de wereld waarschuwde dat hij niet zou aarzelen kernwapens in te zetten, mocht iemand het in z’n hoofd halen zich ermee te bemoeien, was het de vraag die menigeen uit z’n slaap hield: Is dit het begin van een nieuwe wereldoorlog? Ad Valvas legde het voor aan Hoogleraar International Security Wolfgang Wagner en die dacht van niet. Daarmee voorzag Ad Valvas duidelijk in een nationale behoefte, want sinds de eerste dag van publicatie blijft dit stuk een duizelingwekkend hoog aantal lezers trekken, nog steeds.

Komt er een Derde Wereldoorlog? 

2) Activistische wetenschapper

We maken ons bijna allemaal druk om het klimaat, maar universitair hoofddocent Petra Verdonk doet er wat aan. Althans, ze voert als lid van de organisatie Extinction Rebellion actie om overheid, bedrijven en het publiek bewust te maken van het feit dat er echt iets gedaan moet worden om het tij te keren, en wel nu. “Degenen die aan de touwtjes trekken doen niet genoeg, dus moet de burger aan de slag”, aldus Verdonk. In november toog ze met man en dochter (“familie-uitje”) naar Schiphol om daar te voorkomen dat privévliegtuigen zouden opstijgen. Ze werd gearresteerd, maar gelukkig niet gewelddadig, zoals veel andere actievoerders, en zat een tijdje vast. Ze heeft inmiddels een strafblad, maar maakt zich daar niet druk om, evenmin als om de kritiek van de buitenwereld. “Je moet er tegen kunnen dat er kritiek komt omdat je disruptieve acties voert. Het grootste probleem is de disruptie die de klimaatcrisis gaat veroorzaken.”

VU-docent blokkeert privévliegtuigen op Schiphol 

3) Geneeskunde schaft cum laude af

Bracht nogal wat teweeg, het nieuws dat de opleiding geneeskunde de kwalificatie cum laude afschaft. “De cum laude legt te veel nadruk op presteren in plaats van leren”, aldus hoofd master geneeskunde Hester Daelmans. “Wat we veel zagen, was dat studenten vooral bezig waren met het halen van een hoog cijfer, dus met waar ze goed in waren, in plaats van wat ze nog niet zo goed konden. Met het afschaffen van cijfers en de cum laude worden ze gestimuleerd aan hun verbeterpunten te werken.”

Masteropleiding geneeskunde schaft cum laude af 

 

4) Papers schrijven

Er zijn nogal wat studenten die het op het allerlaatste moment laten aankomen als ze een paper moeten schrijven. Hoe verklaar je anders dat ons tip-artikel ‘Schrijf een paper in één nacht’ al sinds jaar en dag zoveel clicks genereert? Allemaal studenten van andere instellingen, natuurlijk. Met superverantwoorde tips als Red Bull drinken en guarana kauwen om wakker te blijven, en de onverwoestbare opsteker “een zes is ook voldoende”.

Schrijf een paper in één nacht 

 

5) Slim studeren

Ook een klassieker. Als je het niet meer ziet zitten na een verknald tentamen of een afgekeurde scriptie is dit artikel het hart onder je riem. “Het gaat erom hoe planmatig en georganiseerd iemand is. Of iemand kan focussen en een doel heeft.” Consciëntieus zijn is voor studiesucces vijf keer meer van belang dan hoge intelligentie. “Als jij harder werkt, zul je betere cijfers halen dan een slimmerik die weinig doet.”

Je bent niet te dom voor je studie, je moet slimmer studeren 

 

6) Apenpokkenvirus

In mei was er weer paniek. Toen doken er steeds meer gevallen op van de apenpokken in West-Europa en Noord-Amerika. Met de coronacrisis nog vers in het geheugen vroeg menigeen zich af: Is er een nieuwe pandemie in de maak? “Alles is mogelijk, maar een pandemie lijkt me niet waarschijnlijk”, stelde infectioloog Edgar Peters van Amsterdam UMC de lezers enigszins gerust.

Apenpokkenvirus rukt op, moeten we ons zorgen maken? 

 

7) Moslimstudente

Afgelopen najaar was er landelijke verontwaardiging vanwege een verhaal over een VU-student die door haar toekomstige Uilenstedebewoners afgewezen zou zijn omdat ze moslim was. Ad Valvas ging op onderzoek uit maar de VU noch huisvester Duwo kon haar terugvinden in hun bestanden en pogingen met haar in contact te komen, liepen op niets uit. We moeten dus rekening houden met de mogelijkheid dat de student niet bestaat.

Moslimstudente zou niet welkom zijn 

 

8) Archief kwijt

Masterstudent filosofie Nathanael Korfker zette alles op zijn Google Drive: foto’s, papers en zijn scriptie. Maar opeens schorste Google zijn account en kon hij nergens meer bij. “Ik kreeg een melding dat mijn account niet meer werd gesynchroniseerd dus ik wilde inloggen. Toen zag ik dat mijn Google-account was opgeschort”, vertelt hij. “Wegens schadelijke content, en ik heb werkelijk geen idee wat dat zou kunnen zijn.”

Deze VU-student raakte zijn hele archief kwijt omdat zijn Google-account werd geschorst 

 

9) Christelijke teksten

Een jarenlang slepende kwestie werd dit jaar eindelijk beslecht: niet-gelovige en anders-gelovige academici hoeven niet langer de christelijke teksten over God die hemel en aarde heeft gemaakt uit te spreken of uit te laten spreken bij academische plechtigheden aan de VU. Tegen de christelijke teksten werd de weerstand de afgelopen jaren steeds luider. Dit jaar startte een groep promovendi bij Life Sciences een petitie en bood de resultaten aan de rector aan, die ermee aan de slag ging. Als hoofd van het college van decanen, dat de baas is over de plechtigheden, lukte het hem het college te overtuigen van de noodzaak tot inclusievere teksten, die ook beter aansluiten bij de grondslag die de VU in 2016 heeft aangepast.

VU schaft verplichte christelijke teksten af 

10) Succesallochtonen

Het interview met Chan Choenni, emeritus bijzonder hoogleraar Hindoestaanse migratie aan de VU, is ook al heel wat jaren één van onze toppers. Choenni praat over een succesvolle Nederlandse minderheidsgroep die desondanks toch zo onzichtbaar blijft. “Ze laten zich niet op de kop zitten door autochtonen”, zegt hij. “Ze hebben iets van: ‘Wat denken die blanken wel?’ Dat geeft zelfvertrouwen en heeft een positief effect op de gemeenschap.”

Het onzichtbare succes van de Nederlandse hindoestanen 

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.