Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 juni 2024

Campus
& Cultuur

De Verrekijker vertrekt vrijwillig

De rechter en de ME hoeven niet ingeschakeld te worden. De Verrekijker staat sinds zaterdagnacht leeg.

Het collectief De Verrekijker kondigde vlak voor het weekend aan dat zij vanwege een gebrek aan menskracht en legale gronden niet meer zouden blijven. Hoewel ze hun ‘bunker of love’ verlieten, zeggen ze georganiseerd te blijven en plannen voor de toekomst te hebben. Zaterdagavond was er een afscheidsfeest.

Kort geding

VU-woordvoerder Wessel Agterhof vindt hun vertrek goed nieuws. “Dit voorkomt een gerechtelijke procedure.” Het collectief hing een kort geding boven het hoofd om hun vertrek af te dwingen. “Alles lag klaar om een kort geding te starten. Omdat we positieve gesprekken met het collectief voerden, hebben we die stap niet hoeven zetten. Ze zagen zelf in dat ze procedureel niet zo sterk stonden.”

Ophef

Sinds de ruimte twee jaar geleden gekraakt werd, liet de VU de gebruikers van De Verrekijker redelijk ongemoeid. Daar kwam een eind aan nadat er commotie ontstond over een bijeenkomst met de Palestijnse Rasmea Odeh. Toen duidelijk werd dat het collectief moest vertrekken, waren er dag én nacht mensen aanwezig om ontruiming te voorkomen. Een poging van de beveiliging om de ruimte leeg te maken, liep uit op een handgemeen.

Studieplekken

De ruimte wordt de komende tijd leeggeruimd en schoongemaakt. Daarna komen er voorlopig werk- en studeerplekken voor studenten. “Daar is op dit moment een grote behoefte aan.” De VU overweegt wel om een klein debatcentrum te openen. “De Verrekijker heeft ook iets neergezet, wij willen iets in die lijn teruggeven.” Dat debatcentrum komt in elk geval niet in die ruimte. “Het was voorheen een opslag en het heeft daar de faciliteiten niet voor.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.