Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 mei 2024

Campus
& Cultuur

De Verrekijker luidt straks de zomer in

Hoe gaat De Nieuwe Universiteit verder na de zomer? Straks kun je erover in discussie in De Verrekijker op de VU-Campus. Plenair, in groepjes en met een panel.

“Iedereen krijgt de kans om iets te zeggen”, zegt UvA-student Kees (27) in De Verrekijker. “We gaan namelijk ook in kleine groepjes uiteen, zodat je niet alleen hoeft te luisteren naar de mensen met de grootste mond.”

Mensen aanspreken

Kees hangt op een van de banken in de ruimte op de hoek naast de Spar. Schuin tegenover hem zijn een paar anderen bezig met een laptop en op een tafel naast de bar staan twee mensen kopjes af te wassen. Buiten zitten twee mensen te roken.

Vanmiddag en vanavond bespreken betrokkenen bij De Nieuwe Universiteit op deze plek wat er tot nu toe is bereikt en hoe ze na de zomer verder moeten. “De beweging zal de zomer zeker overleven”, denkt Kees. “Maar we moeten wel echt weer beginnen in september nieuwe mensen aan te spreken.” Van deze bijeenkomst verwacht hij wat dat betreft niet zoveel, want de promotie had volgens hem wel beter gekund.

Amerikaanse pastoor

En dat terwijl er een Amerikaanse gast op het programma staat. Anthony Grimes, pastoor en anti-racismeactivist. Hij geeft een speech en neemt deel aan de paneldiscussie over activisme en empowerment.

Na alle discussies is het bovendien feest, met DJ’s en de presentatie van de derde editie van het bewegingsblaadje Antithese. Kees: “Maar als we zien dat het ergens mis gaat, gaat de stekker eruit. Het is niet de bedoeling om van De Verrekijker een feestplek te maken.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.