Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juni 2024

Campus
& Cultuur

Studenten moeten leren vliegen op ‘zinderende VU-campus’

De voormalige Verrekijker, tot voor kort thuishonk van activistische studenten die eerder dit jaar na een pittige strijd met het college van bestuur het veld moesten ruimen, wordt nu een podium voor debat onder de noemer 3D: ‘Debat, Dialoog en Diversiteit’. Binnenkort vindt er een ‘Vooroordelendiner’ plaats.

Dat heeft collegevoorzitter Mirjam van Praag net aangekondigd in haar toespraak bij de opening van het academische jaar.

3D is het resultaat van gesprekken met vertegenwoordigers van de verschillende groepen die aan de VU werken en studeren en die uitmondden in een klankbordgroep die moest zorgen voor een vrij debat dat evenwel wordt gevoerd “met respect en een veilig gevoel”.  Van Praag kondigde dat al eerder aan in een interview met Advalvas, naar aanleiding van het conflict met de gebruikers van De Verrekijker, die uiteindelijk uit eigen beweging zijn vertrokken uit de ruimte.

Ook de Verrekijker was een podium voor vrij debat, maar toen de actiegroep er de omstreden Palestijnse activist Rasmea Odeh liet spreken, moest ze de ruimte van de VU verlaten. “Omdat het geen debat was, en omdat de VU niet van tevoren was ingelicht, wat wel de afspraak was”, aldus Van Praag. “Studenten voelden zich onveilig en onprettig en deden een beroep op ons”, zei ze.

Diversiteit is verrijkend

Dat zal niet meer gebeuren in de tot 3D omgebouwde Verrekijker, als het aan Van Praag ligt. 3D, zei ze, staat ook voor “driedimensionaal kijken”, waarmee recht wordt gedaan aan de diversiteit op de VU-campus.

Die diversiteit werd door Van Praag nog eens extra in het zonnetje gezet als één van de kernkwaliteiten van de VU. “We hebben hier studenten met allerlei verschillende achtergronden, protestantsen, katholieken, moslims, joodse en atheïstische studenten, lhbt’ers, hetero’s, kakkers, krakers en vluchtelingen, en die diversiteit koesteren we.” VU-stichter Abraham Kuyper, die hamerde op pluriformiteit, zou volgens haar trots zijn geweest op het huidige college van bestuur, dat bestaat uit een gereformeerd, een hindoestaans en een joods lid. “Diversiteit is verrijkend”, aldus Van Praag. “Bright Communities zijn diverse communities.”

Vliegen als een vogel

Dat betekent volgens haar dat niet één groep mag domineren, en dat groepen ook niet langs elkaar heen mogen leven. Met dat doel wil de VU studenten leren “over grenzen heen te kijken” en “vrije geesten te worden”. De VU is daarom als eerste “royaal” in zee gegaan met de Bildungsacademie, die mensen helpt aan hun ‘vorming’ te werken. Daar is het project ‘A Broader Mind’ uit voortgekomen, ‘geestverruimend onderwijs’.

Van Praag droomt van een “zinderende campus” waar studenten “leren vliegen” en zo de wereld veroveren, “als één vogel op weg naar gezamenlijkheid.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.