Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Campus
& Cultuur

De Grote Tentamenzaaltest

Zo compact als de VU is, zo verspreid liggen de tentamenzalen. Dus mogen we de komende tentamenperiode weer allemaal oprukken naar Amstelveen-Zuid of de RAI. En als je een onvoldoende haalt, is het natuurlijk altijd fijn om de schuld te kunnen geven aan de slechte VU-voorzieningen. Daarom bij deze: de onofficiële tentamenzaaltest.

Emergohal (Amstelveen-Zuid) *

Als je tentamen hebt in de Emergohal, dan baal je. De sporthal is ontzettend slecht bereikbaar, vooral nu metro 51 niet meer die kant op rijdt. De locatie ligt minstens 20 minuten fietsen van de VU en pak je tram 5, dan moet je nog een half uur lopen door een mistig grensgebied tussen de Randstad en het Groene Hart. Ook met bus 55 vanaf Station Zuid of Amstelveen moet je nog een kwartier lopen vanaf de halte.

En dat is nog niet alles. Als je op de middelbare school gym haatte, zul je nog wat beleven met een tentamen maken in een oude gymzaal. De vloer piept, er galmt een echo en het is er warm in de zomer en koud in de winter. Bovendien heeft een zwerm duiven zich genesteld op de dakbalken van de zaal. Dat bevordert niet bepaald de concentratie. Kortom, de locatie is volledig ongeschikt als tentamenzaal, en krijgt dan ook een slechte beoordeling in de VU Servicescan 2019. Het zou beter zijn als de VU deze zaal schrapt.

TIP Spreek met je medestudenten af om samen een Uber te nemen naar de Emergohal.

RAI (Amsterdam-Zuid) * *

Handschoenen, sjaal, muts en wollen trui. Als je in de RAI je tentamen wilt maken zonder te bevriezen, moet je warm aangekleed zijn. Door het hoge plafond en de slechte isolering is de RAI in de winter ontzettend koud. Zou het misschien een idee zijn om er een verwarming te plaatsen?

Wanneer iemand niest aan de andere kant van de TenT, kun je die echo nog minutenlang horen nagalmen

In de gigantische koude, kille zaal staan klapstoeltjes en opvouwbare tafels voor je klaar. Denk eindexamen middelbare school. Niet een heel handige associatie als je al een beetje zenuwachtig bent.

Een pluspunt: de RAI is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Maar de juiste ingang vinden is minder makkelijk. De mensen die er werken, lijken ook niet altijd goed voorbereid op de komst van allemaal studenten. Het voordeel van de RAI is dat je na je tentamen even naar de huishoudbeurs kunt.

TIP Trek warme kleren aan.

TenT (VU-campus) * * * *

Wanneer iemand niest aan de andere kant van de TenT, kun je die echo nog minutenlang horen nagalmen. Ja, de VU heeft wel een poging gedaan om de akoestiek te verbeteren met tapijt in het gangpad, maar het geluid van heen en weer lopende surveillanten kan het niet tegenhouden. Studenten die snel afgeleid zijn, zitten hierdoor niet lekker in hun tentamen.

Toch scoort deze locatie een voldoende in het tevredenheidsonderzoek. Het feit dat je de tentamens digitaal kunt doen heeft veel voordelen, waaronder de mogelijkheid om tentamenopdrachten met SPSS te maken.

TIP Neem oordoppen mee! En voor de VU: vraag even of de surveillanten hun hakken willen uitdoen.

W&N-gebouw (VU-campus) * * * *

Krijtborden, ouderwetse stoelbekleding, nergens stopcontacten en stellingkasten in de gang met curiosa. In het W&N-gebouw waan je je in de jaren zeventig. Het gebouw is verjaard, muf en stoffig. Gelukkig ben je niet alleen als je een tentamen maakt. Af en toe hoor je een van de muizen die zich in de oude muren van het gebouw schuilhouden.

Het voordeel van tentamens in het W&N is dat het vertrouwd voelt. Alsof je naar een college gaat in plaats van een zenuwslopende toets. Ook zijn de gecombineerde lokalen die als tentamenzaal worden gebruikt, erg geschikt. Er zijn goede stoelen en tafels, een laag plafond waardoor niet elke kuch rondgalmt, en je kunt ongestoord de ruimte verlaten zonder andere studenten af te leiden.

TIP Neem een allergiepilletje als allergisch bent voor huisstofmijt of muizen.

Een gestommel en gebonk gaat door de zaal als alle Vroegverlaters vertrekken en de rest van de studenten voor ze op moet staan

Hoofdgebouw (VU-campus) * *

Je kent ze wel, de Vroegverlaters. De studenten die alleen komen om het tentamen in te zien, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten bij de herkansing. Zelfvoldaan delen ze van tevoren mede dat ze voor de herkansing gaan, om vervolgens in het midden van de collegezaal turned-into tentamenzaal te gaan zitten. Als jij na een halfuur net lekker geconcentreerd bezig bent, begint het. Een gestommel en gebonk gaat door de zaal als alle Vroegverlaters vertrekken en de rest van de studenten voor ze op moet staan. De zalen in het hoofdgebouw zijn dan wel erg geschikt voor colleges, maar voor tentamens kunnen ze beter niet gebruikt worden.

TIP Ben je van plan kort te blijven? Ga aan de buitenkant van de rij zitten.

Sportcentrum VU (Uilenstede) * *

Deze zaal wordt normaal gebruikt voor basketbal of hockey. Maar zetten ze er klapstoeltjes en opvouwbare tafels in, is het opeens een tentamenzaal. Het campingmeubilair zit verschrikkelijk en lange studenten kunnen hun benen niet kwijt onder het tafeltje. Ook blijft het in de sportzaal altijd een beetje ruiken naar tienerzweet, vooral wanneer de dag ervoor nog een hockeywedstrijd was. Wel word je extra gemotiveerd om snel je tentamen af te krijgen door de opzwepende muziek op de achtergrond. Als je tentamen af is, kun je meteen de sportschool induiken.

TIP Neem een handdoekje en waterflesje mee.

Voor dit artikel gebruikte de auteur informatie uit de VU Servicescan 2019 en uit gesprekken met studenten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.