Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 september 2024

Campus
& Cultuur

‘Dat ze gevlucht zijn, definieert onze cursisten niet’

Noah van Genuchten is penningmeester en fondsenwerver van stichting Right2Education die taallessen voor vluchtelingen verzorgt. ‘Ik wil graag in aanraking komen met mensen die het minder getroffen hebben.’

Hoe ben je bij Right2Education terechtgekomen?
“Als eerstejaars op het AUC [Amsterdam University College, red.] deed ik mee aan het buddyprogramma van Right2Education. Je wordt dan gekoppeld aan een student, die we overigens geen vluchteling noemen maar gaststudent. Ik was onder de indruk van de aanpak van Right2Education en koos voor een maatschappelijke stage bij de stichting, een verplicht onderdeel van het AUC-curriculum.”

Noah van Genuchten (23)

Master social sciences, Amsterdam University College (AUC)

2019 – heden Major social sciences, afstudeervariant economics; minor wiskunde

Zomer 2019 Summer School Harvard University; programma finance and economics

juni 2018 – juni 2019 Voorzitter, AUC Student Entrepreneurship Community

mei 2018 – juli 2019 Bestuurslid, huurdersvereniging Duwoners

Zo kom je, als bevoorrechte student van een elitaire opleiding, in contact met mensen die het aanzienlijk minder getroffen hebben.
“Die kwalificatie elitair suggereert een beetje dat we er niks voor hoeven doen, maar ik ben juist gestopt met mijn studie aan een andere universiteit omdat daar niks werd gedaan aan maatschappelijk engagement. Daarom heb ik gekozen voor het AUC, omdat de kans daar groter is dat je in aanraking komt met mensen die het minder getroffen hebben, bijvoorbeeld omdat je óf een maatschappelijke stage óf een communityproject moet doen. Je krijgt er zes studiepunten voor. En behalve Right2Education hebben AUC-studenten tal van andere sociaal-maatschappelijke projecten opgezet.”

Vanwaar die maatschappelijke betrokkenheid? Kreeg je die van thuis mee?
“Waarschijnlijk wel, maar ik heb het ook gewoon van mezelf. Ik studeer social sciences met economie als afstudeervariant, met daarnaast nog een minor in wiskunde. Ik ben graag bezig met cijfers en feiten, maar hou ook van het menselijke contact. Daarom wil ik ook iets sociaals en maatschappelijks doen.”

Waarom spreken jullie van gaststudenten en niet van vluchtelingen? Het zíjn toch vluchtelingen?
“We vinden niet dat het feit dat ze gevlucht zijn, hen definieert. Het zijn mensen die zich ook willen ontwikkelen en misschien na een tijd weer teruggaan of hier blijven en een eigen bestaan opbouwen.”

Jullie geven ze lessen Nederlands en Engels. Hoe pak je dat aan? Heb je een eigen lesmethode?
“Nee, we bestellen gewoon goede bestaande lesboeken en volgen die. De toetsen maken we wel zelf. Na afloop krijgen ze een certificaat waarop staat welke cursus ze hebben gevolgd en op welk niveau.”

Hoe komen die studenten bij jullie terecht?
“We werven niet, het gaat nu nog puur via mond-tot-mondreclame, elk jaar melden zich weer meer studenten. Dit jaar hebben we rond de zestig cursisten.”

Right2Education

Right2Education is een non-profitinitiatief van AUC-studenten die cursussen Nederlands en Engels verzorgen voor vluchtelingen op A1-, A2-, B1- en B2-niveau.
Daarnaast heeft Right2Education een buddysysteem dat AUC-studenten koppelt aan een vluchteling ten behoeve van de integratie en culturele uitwisseling in een veilige, sociale omgeving.
Sommige cursisten zijn met de hulp van Right2Education toegelaten als fulltime AUC-student.  

Wie betaalt dat?
“Allerlei fondsen waar we aanvragen indienen of die zich spontaan melden. Dat is onder andere mijn werk, als fundraiser. We willen in de toekomst wel graag een nog bredere support organiseren, zodat we nog meer bewegingsruimte kunnen krijgen qua programma en aanpak. De cursisten zelf betalen niets.”

Je had het net over een buddyprogramma, hoe werkt dat precies?
“AUC-studenten worden gekoppeld aan een gaststudent en doen daar dan dingen mee. Ik hielp mijn buddy, een Syrische jongen, met bijvoorbeeld het opstellen van een cv en ging vaak met hem poolen. Ik ben ook bij hem thuis geweest en heb zijn familie ontmoet. Binnenkort spreek ik weer met hem af. Regelmatig organiseert Right2Education bijeenkomsten voor de buddy’s, zoals barbecues, potluck dinners en language cafés waar gaststudenten ons Arabisch leren. Of we gaan schaatsen. Het geeft de gaststudenten de kans om hun Nederlands of Engels te oefenen en het is ook heel gezellig.”

Wat wil je na je studie gaan doen?
“Een masteropleiding finance, en daarna wil ik iets gaan doen in de consultancy. Vraagstukken oplossen voor bedrijven.”

Zal er dan nog ruimte zijn voor sociaal-maatschappelijke activiteiten?
“Dat weet ik nu nog niet. Maar wat ik nu doe is een mooie leerervaring die me op een later moment een beter perspectief biedt.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.