Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Campus
& Cultuur

CPB corrigeert zichzelf: geen 7000, maar bijna 11000 studenten minder

Het Centraal Planbureau heeft eerdere berekeningen bijgesteld: als de basisbeurs wordt afgeschaft, verliest het hoger onderwijs geen zevenduizend studenten, maar 10.700.

Het hbo trekt in de nieuwe berekeningen bijna tweeduizend eerstejaars minder, terwijl dat er in de oorspronkelijke rekensom 1.300 waren. In totaal zal het aantal hbo-studenten met 7.700 afnemen, in het universitair onderwijs gaat het om drieduizend studenten.

Stagevergoeding

Toen het planbureau eerder uitrekende hoeveel studenten zich laten afschrikken als ze geen basisbeurs meer krijgen, deed het dat op basis van een driejarige hbo-opleiding. Terwijl een hbo-bachelor vier jaar duurt. “Maar daar zit ook een stage in”, zei CPB-onderzoeker Debby Lanser vorige maand al, toen het Hoger Onderwijs Persbureau de oorspronkelijke berekeningen onder de loep legde. “Dan krijgen studenten vaak ook een stagevergoeding. Daarom gaan we uit van driejarige bacheloropleidingen, ook voor het hbo.”

Nu de rekenmeesters uitgaan van een vierjarige opleiding, blijkt het aantal uitvallers hoger.

Arme gezinnen

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker is niet onder de indruk van de nieuwe cijfers. Volgens haar moet de leenaversie onder scholieren niet overdreven worden. De basisbeurs wordt, als het aan haar ligt, gewoon afgeschaft.

Ze zou het wel erg vinden als scholieren uit arme gezinnen om financiële redenen afzien van een studie. Ze beloofde al eerder aan de Kamer dat ze de effecten van haar beleid goed in de gaten zal houden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.