Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 april 2024

Campus
& Cultuur

Coronateam bereidt VU voor op verschillende scenario’s

Rondom het coronavirus houdt de VU zich strikt aan de richtlijnen van het RIVM en de GGD. Niet alle onderwijsinstellingen doen dat. Moet de universiteit meer haar eigen plan trekken?

De TU Delft vroeg studenten en medewerkers die zich niet zo lekker voelden thuis te blijven, nadat een eerste persoon op de universiteit besmet bleek te zijn met het coronavirus. De VU bleef bij het advies van de officiële instanties toen er vorige week een besmettingsgeval werd gemeld op de Protestantse Theologische Universiteit, die in de VU gehuisvest is: ‘de GGD en het RIVM hebben niet om aanvullende maatregelen gevraagd’, aldus de VU-website.

Crisisniveau 2
Op de VU geldt sinds eind januari calamiteitenniveau 2: hoge dreiging betekent dat in de Integrale Bedrijfsnoodorganisatie VU Campus. Dat zijn de richtlijnen die de VU volgt bij calamiteiten. De noodorganisatie kan worden ingezet op drie niveaus: operationeel, tactisch en strategisch. En als het nodig is, gaat het een niveau omhoog. Momenteel bestaat het ‘tactische’ coronacrisisteam uit “medewerkers van betrokken diensten die veel weten en veel contact hebben met de doelgroep”, aldus teamhoofd Josja van der Veer. Dat zijn de diensten Student- en Onderwijszaken (name het International Office), HRM, Arbo & Milieu en Communicatie & Marketing, en het hoofd van de BHV-organisatie. Het coronateam bespreekt minimaal eens per week de ontwikkelingen, wat te doen op de VU en welke boodschap de VU naar buiten brengt.

Hoestende mensen weren

Moet de VU niet ook hoestende mensen vragen de campus te mijden of zelfs de deuren sluiten, zoals hoogleraar sociale psychologie Paul van Lange betoogt? “Wij zullen niet generiek mensen vragen om thuis te blijven”, zegt hoofd van het VU-coronateam en chief security officer van de VU Josja van der Veer. “We willen heel strak aan de richtlijnen van het RIVM vasthouden, om één lijn te trekken.” Er wordt tenslotte zoveel geroepen en beweerd wat niet waar is.

En inderdaad, de besmette medewerker van de theologische universiteit bleek later toch geen coronavirus onder de leden te hebben. Hoe het komt dat er eerder wel een besmetting gemeld is, daarover doet de theologische universiteit geen uitspraken.

Wachten op instructies

“Als iemand mogelijk besmet is, is het eerst zaak te checken of het wel klopt”, zegt Van der Veer. De GGD moet dat vaststellen. “Die start vervolgens een onderzoek naar de mensen met wie de besmette persoon contact heeft gehad. Als er personen van de VU in dat onderzoek naar boven komen, wordt de VU benaderd door de GGD. De gezondheidsdienst krijgt dan hun persoonsgegevens van HRMAM. En vervolgens wachten we op instructies van de GGD.”

De houding is afwachtend, maar de eerste berichten in januari uit Wuhan over het nieuwe coronavirus waren wel direct aanleiding om een coronacrisisteam op te tuigen. “Wetenschappers en studenten van de VU zitten overal, ook in China. En de VU heeft een samenwerking met Wuhan University of Science and Technology”, aldus Van der Veer.

Geen onderwijs

Wat het team doet is de VU voorbereiden op scenario’s. “Wat als we dicht moeten, wat als een onderdeel dicht moet, wat als er veel besmettingen zijn op de campus. We putten uit ervaringen die we al hebben met andere noodsituaties. Bij weercode rood moeten we de VU ook ontruimen, dus we weten hoe we dan moeten handelen.”

Een van de scenario’s is dat er geen onderwijs meer gegeven kan worden. “Wat betekent dat voor het primaire proces? Kunnen we colleges streamen? Is er genoeg servercapaciteit voor studenten om in te loggen? Kunnen er genoeg mensen thuis werken? Hoe zit het met de beschikbaarheid van IT-mensen? En met de energie? Het ziekenhuis hangt ook aan het energiecentrum van de VU. De mensen die de techniek bedienen moeten hier ook als de VU gesloten is wel veilig kunnen werken.”

Thuis blijven

Sinds begin deze week speelt de vraag of studenten en medewerkers uit Noord-Brabant wel of niet naar de VU kunnen komen. “Wij moeten zo’n nieuwe oproep van het RIVM voor mensen uit Noord-Brabant om zo mogelijk thuis te werken, vertalen in een advies voor onze medewerkers en studenten”, zegt woordvoerder Niels Stet, ook lid van het coronateam. “Het onderwijs gaat gewoon door, dus docenten komen in principe naar de VU, als ze geen klachten hebben. Voor studenten uit Brabant geldt dat ze niet hoeven te komen.” Hoe het moet als dat gevolgen heeft voor hun studievoortgang, staat te lezen op de VU-coronapagina.

Volg alle berichten van de VU over het coronavirus op vu.nl/coronavirus.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.