Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

College wil debat naar aanleiding van ‘schurende’ Nashville-verklaring

Er komt een debat aan de VU over de queer-vijandige Nashville-verklaring en de reactie van de VU daarop. Dat staat in een speciale editie van het VU-zine, de elektronische nieuwsbrief van de VU.

Het college van bestuur schrijft daarin dat het nog aan het bijkomen is van de schok die een uitspraak van docent text & traditions Pieter de Vries in Het Algemeen Dagblad deed. De Vries vergeleek de “gender-ideologie” met de Nazi-ideologie.

Volgens het college heeft De Vries inmiddels spijt betuigd, maar daarmee is de kous niet af. Er komen een “pittig gesprek” en “passende maatregelen”.

Schurende onderwerpen

Maar strookt dit wel met de verklaring van het college, in hetzelfde VU-zine, dat je bij de VU ‘mag zijn wie je bent, zeggen wat je vindt en houden van wie je houdt’? De VU heeft naast bijval ook “kritische reacties” gekregen (zie bijvoorbeeld die van ‘John Diligent’ onder dit bericht op Advalvas) en wil daarom een debat over ‘hoe we met elkaar in gesprek kunnen blijven over schurende onderwerpen’.

Overigens blijkt nog een vijfde ondertekenaar van de Nashville-verklaring verbonden te zijn aan de VU, via het Hersteld Hervormd Seminarium, waar hij secretaris is. Het gaat om Piet de Jong.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.