Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Christelijke studentenvereniging moet bewijzen dat homo’s in het bestuur mogen

Rector Carel Stolker van de Universiteit Leiden wil tekst en uitleg van de christelijke studentenvereniging Navigators. Die zou aan homoseksuele bestuurskandidaten andere eisen stellen dan aan hetero’s.

De Leidse studentenpartij LVS had de kwestie aangekaart in de universiteitsraad, schrijft universiteitsblad Mare. Homoseksuele leden van Navigators die een bestuursfunctie ambiëren zouden tijdens hun sollicitatiegesprek vragen krijgen over de rol die seksualiteit in hun leven speelt.

De partij vraagt de universiteit of ze wel bestuursbeurzen moet toekennen aan een studentenvereniging die onderscheid maakt op basis van seksuele geaardheid. Rector Stolker geeft de vereniging tot maandag de tijd om met meer informatie over de brug komen. Anders gaat hij zelf met hen in gesprek. “Dit lijkt me in strijd met de Grondwet”, zei hij volgens Mare.

Geliefd en welkom

Christiaan Verkerk van de Navigators Leiden laat weten dat de vereniging inmiddels in gesprek is met het universiteitsbestuur en studentenpartij LVS. Medewerker Raphaël Klok van de landelijke afdeling van Navigators zegt desgevraagd dat homoseksualiteit nooit een reden is om iemand af te wijzen voor een bestuursfunctie. “We willen een plek zijn waar alle studenten zich geliefd en welkom voelen.”

Volgens hem wordt niet met alle homo’s tijdens sollicitatiegesprekken over hun seksualiteit gepraat en kan het onderwerp ook bij hetero’s aan bod komen. “Het belangrijkste is de vraag of je echt bereid bent om Jezus te volgen en hoe je daar invulling aan geeft in je leven.”

In een interview met Beam, de jongerenorganisatie van de Evangelische Omroep, zei een lesbisch Navigators-lid vorig jaar dat een “leidinggevende functie” bij de vereniging er niet in zit als je een relatie hebt met iemand van het gelijke geslacht.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.