Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 juni 2024

Campus
& Cultuur

College wil dat studenten en medewerkers thuisblijven

Omdat de VU een onderwijsinstelling is, veranderen de aangescherpte corona-maatregelen van de Rijksoverheid weinig aan het anderhalvemeterleven op de campus. Het college van bestuur dringt er vooral op aan om thuis te studeren en te werken als het maar even kan.

De Amsterdamse burgemeester Halsema geeft het advies om mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes, maar daar valt de VU als universiteit niet onder, stelt het college vast. ‘Het staat iedereen vrij om zelf een keuze te maken wat betreft het dragen van een mondkapje op de VU en we respecteren elkaars keuze hierin.’ (Daarmee is het verbod op gezichtsbedekking op de campus, door een vorig college in 2004 uitgevaardigd om communicatie op de universiteit mogelijk maken ‘zoals die in onze samenleving en cultuur gebruikelijk is’, kennelijk nietig geworden.)

De VU nam in het begin van de zomer het besluit om maximaal twintig procent van de normale bedrijfsactiviteiten toe te staan op de campus, wat neerkwam op zo’n drieduizend studenten en medewerkers in totaal. Later werd dat dertig procent. Daarmee werd het weer mogelijk colleges in zalen te geven en onderzoek te doen in onder meer laboratoria.

Persoonlijke omstandigheden

Daaraan verandert niets. ‘Het geplande onderwijs op de campus kan doorgaan en docenten en studenten mogen naar de VU reizen om onderwijs te volgen en te geven’, aldus het college. ‘Onderzoek dat niet vanuit huis kan worden gedaan, kan op de campus worden uitgevoerd aan de hand van de opgestelde onderzoeksprotocollen.’ Zelfs promoties, oraties, afstudeerbijeenkomsten en diploma-uitreikingen mogen van het college in klein verband georganiseerd blijven worden op de campus, met een maximum van 30 bezoekers. Wel verbiedt de VU de gebruikelijke recepties na afloop.

Maar het college doet een dringende oproep om als het niet nodig is, niet naar de campus te komen. ‘Alleen voor locatiegebonden werk, zoals het geven en ondersteunen van onderwijs en het doen van noodzakelijk onderzoek, mag je naar de campus komen.’ Wie door persoonlijke omstandigheden niet thuis kan werken, is ook welkom.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.