Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Campus
& Cultuur

‘College van Bestuur moet democratisch worden gekozen’

Medezeggenschap, rendementsdenken, koekjesfabriek, het houdt de gemoederen bezig en de klimmers in de pen. Vandaag drie nieuwe opinies over de manier waarop de VU wordt bestuurd, redevoeringen die gisteren zijn uitgesproken op het grote debat over de toekomst van de universiteit, waaraan ook het college van bestuur deelnam.

Allereerst Rubio Vaughan, student aard- en levenswetenschappen, die pleit hier voor een gekozen college van bestuur. ‘Ik denk dat academici bij uitstek in staat zijn om hun eigen bestuur te kiezen en – wellicht nog belangrijker – te herroepen als het misgaat’, aldus Vaughan. ‘Is het niet, ook voor de huidige bestuursleden, juist wenselijk dat er meer draagvlak komt voor hun positie en hun beleid?’

Eenvormigheid is vloek

Vaughan haalt VU-stichter Abraham Kuyper aan die zei dat eenvormigheid de vloek is van het moderne leven. ‘Helaas moeten we constateren dat de eenvormigheid binnen ons bestuur flink heeft toegeslagen’, schrijft Vaughan.

Ook de voorzitter van de ondernemingsraad, Jelly Reinders, wil verkiezingen: ‘Een gekozen rector zal de band tussen personeel en bestuur verstevigen en geeft aan de organisatie de zeggenschap terug om de eigen bestuurders te kiezen’, meent Reinders. Tevens roept ze op de plannen van het nieuwe bestuursmodel ‘van tafel te halen’.

Lagere kwaliteitseisen

Ten slotte roept student bewegingswetenschappen Koen Lemaire in nogal zwaar Engels op om studenten op te leiden tot academici. De indicatoren waarmee nu het succes van een universiteit afgemeten wordt, vindt Lemaire, lokken eerder uit tot het verlagen van de kwaliteitseisen.

Immers, hoe meer diploma’s, hoe groter het succes, waardoor het zaak is zoveel mogelijk diploma’s uit te reiken aan zoveel mogelijk studenten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.