Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Campus
& Cultuur

'Caïn venant de tuer son frère Abel'

Cijfers VU over flexcontracten klopten niet

De universiteiten moeten cijfers over het aantal tijdelijke contracten van universitair docenten corrigeren. De UD’s leken vaker in vaste dienst te zijn, maar bij nader inzien is er niets veranderd.

De fout zat bij de Vrije Universiteit Amsterdam. Daar leken universitair docenten veel vaker in vaste dienst te zijn dan voorheen: het aandeel tijdelijke contracten was er gehalveerd van 38 in 2015 naar 19 procent in 2016.

Foutje, bedankt

Daar had de universiteit aanvankelijk een verklaring voor, maar die blijkt niet te kloppen. De daling is geen negentien, maar slechts drie procentpunt. De Vrije Universiteit baalt ervan, maar heeft een foutje gemaakt en verkeerde cijfers geleverd aan universiteitenvereniging VSNU.

Ook voor de landelijke cijfers heeft dit gevolgen. Het leek erop dat universitair docenten vaker in vaste dienst waren, maar dat is niet zo. Het percentage tijdelijke contracten is nog altijd 31 procent. Het totale percentage voor alle werknemers is met 0,2 procent gedaald in plaats van 0,3 procent.

Door elkaar

De verwarring kwam voort uit de cao-afspraken. Vakbonden en werkgevers willen het aantal flexcontracten van docenten terugdringen. Daarbij kijken ze alléén naar tijdelijke aanstellingen tot vier jaar, zijn ze samen overeengekomen.

Iemand met een contract voor bijvoorbeeld zes jaar valt dus buiten deze cao-afspraken, maar zulke contracten tellen in de landelijke overzichten van universiteitenvereniging VSNU gewoon mee. Dat liep dus door elkaar.

Universiteitenvereniging VSNU zal de cijfers op haar website zo snel mogelijk aanpassen, zegt een woordvoerder.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.