Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

CDA-congres steunt motie tegen hogere rente studielening

De leden van het CDA willen geen hogere rente op studieschulden. Op hun partijcongres steunden ze dit weekend een motie van de jonge christendemocraten (CDJA).

Partijleider Sybrand Buma was tegen de motie. Hij zou immers het regeerakkoord moeten openbreken en dat leek hem geen goed idee, maar de leden legden zijn wens naast zich neer en steunden de jongeren toch.

De partijtop gaat nu in gesprek met de indieners. “De weerstand tegen het leenstelsel is groot en dat komt in deze motie tot uiting”, zegt Tweede Kamerlid Harry van der Molen. “Die weerstand deel ik, maar deze motie is lastig uitvoerbaar. Er is bijvoorbeeld geen dekking voor.”

Nul procent

De hogere rente moet op termijn ruim 200 miljoen euro per jaar opleveren. Als dat geld er niet komt, vreest Van der Molen, zal het in de toekomst tot een bezuiniging op onderwijs leiden.

De rente op studieschulden is momenteel nul procent, maar gaat in de plannen van het kabinet omhoog. Per maand zouden aflossers gemiddeld geen 70 euro, maar 82 euro kwijt zijn, heeft het ministerie voorgerekend.

Overigens ging de motie niet alleen over de rente. De CDA-jongeren willen ook betere voorlichting over studieleningen. Op de website van DUO zou een banner moeten staan: “Let op: geld lenen kost geld. Ook als het voor je studie is.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.