Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

Cateringmedewerkers staken; Eurest zet food-trucks in

De VU ligt niet helemaal plat, zoals een vakbondsman voorspelde, maar er wordt wel gestaakt door veel cateringmedewerkers. Die willen onder andere een loonsverhoging die hen compenseert voor de inflatie en een fatsoenlijke reiskostenvergoeding.

De meeste restaurants zijn dicht, het restaurant in het VU-hoofdgebouw was een paar uur open, en verder heeft cateraar Eurest twee foodtrucks op het campusplein ingezet.

Maar moet de VU dat toestaan? Moet ze niet solidair zijn met de stakers? Is dat geen stakingsbreken, die foodtrucks? Ad Valvas benaderde de Facilitaire Campus Organisatie, maar werd teruggebeld door een VU-woordvoerder die nogal kortaf doorverwees naar Eurest. “Die zetten die foodtrucks in, dat is niet onze beslissing geweest.”

Leuke dingen

Van de kant van Eurest is dat natuurlijk wel te begrijpen, die wil zijn klanten blijven bedienen. Een medewerker laat echter weten dat de inzet van de twee food-trucks niks met de staking te maken heeft. “Dat zijn gewoon leuke dingen die we in onze offerte aanbieden”, aldus Maarten Willemsen. “We doen wel meer leuke dingen: speciale acties, een wedstrijd, dit is er één van.”

Wel toevallig, die leuke actie, net als je personeel gaat staken. “We wisten niet eens van tevoren wie er wel en niet gingen staken”, aldus Willemsen.

Hoe dan ook, van honger omkomen hoeft niemand aan de VU, mits hij of zij geld heeft, uiteraard. Behalve twee foodtrucks is er nog de Spar, en ook staan er twee mensen op het plein gratis fruitsnacks uit te delen ter promotie. Wie op zoek is naar verfijnder kost, wordt op VUnet doorverwezen naar de horeca op de Zuidas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.