Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Campus
& Cultuur

Café Uilenstede gaat dicht

Het is voorbij. Na 38 jaar sluit Café Uilenstede in de zomer zijn deuren. Nu de campus van Uilenstede op de schop gaat, wordt het pand afgebroken. Daarmee stopt verhuurder Duwo meteen het huurcontract van het café.

“Normaal zou je je als huurder verzetten tegen dit soort plannen”, zegt kroegbaas Fred Eikelenstam. “Maar wij zijn een stichting waar Duwo zelf in het bestuur zit. Dus protesteren gaat moeilijk.”

“Café Uilenstede is niet meer van deze tijd”, zegt Marja Weverling van Duwo. “Soms moet je dingen veranderen. Ik denk dat de meeste studenten het niet erg vinden.” Het café zelf wordt afgebroken om een groter toegangsplein te creëren. “De supermarkt krijgt ook een andere plek.”

Vanaf begin 2015 zal er andere horeca naar Uilenstede komen. Hoe dat eruit gaat zien, weet Weverling nog niet. “We hebben veel met studenten overlegd, zodat er iets komt wat leuk is voor de student van nu én de student van de toekomst.”

Eikelenstam, al 25 jaar werkzaam bij café Uilenstede, heeft een optie gekregen om een soortgelijk café op de Spinozacampus in Amsterdam-Zuidoost te openen. “Daar denk ik nog over na.”

UPDATE: DUWO is verbaasd over de protestactie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.