Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 mei 2024

Campus
& Cultuur

Niek (rechts) en Ellen in de keuken van de Boeletuin Kantine

Café in Boeletuin gaat al dicht

Het café in De Boeletuin verdwijnt na dit jaar. Althans, de beheerders stoppen en de VU gaat niet verder met een nieuwe. Een klinisch neurowetenschapper van VUmc startte een petitie om het verdwijnen van de ‘groene oase van gezelligheid, speciaalbiertjes en lekkernijen’ aan De Boelelaan tegen te houden.

“Ellen en ik hadden al besloten om te stoppen met het beheer van de Boeletuin en de Boeletuin Kantine”, vertelt beheerder Niek van Dijk. “De eigenaar van de oesterzwamkwekerij hier op het terrein wil het voortzetten, maar deze week zei de VU opeens dat dat ‘m niet wordt. Omdat ze toch op termijn gaan bouwen.”

Van Dijk ziet niet wat de reden is om nu al te stoppen met de horeca in de Boeletuin als het bouwen pas op zijn vroegst over een jaar zal beginnen. “De VU zegt dat ze de tuin wil teruggeven aan de openbare ruimte. Wat betekent dat? Ze hebben niet gekeken naar alle mensen die hier komen! Moeten die straks in het gras zitten?”

Ruzie

De beheerders besloten te stoppen met de Boeletuin, omdat er onenigheid is met het naastgelegen Groene Leven Lab. “Ze accepteren ons niet als beheerder van het terrein”, aldus Van Dijk. “Ze parkeren bijvoorbeeld auto’s op het houtsnipperpad of gaan op een mooie dag aan de slag met cirkelzagen als hier allemaal mensen zitten te lunchen. Allemaal kleine dingen, die eerst net als een steentje in je schoen een beetje irriteren. Maar inmiddels heb ik er echt buikpijn van.”

Veel sfeer

Neurowetenschapper Merel Keizer wil dat het eetcafé in de Boeletuin blijft bestaan zo lang als mogelijk is en nam het initiatief voor een petitie. “Het is het beste café in Amsterdam, als je kijkt naar locatie en wat je er kunt krijgen en wat ze organiseren”, vindt ze. “Het heeft ontzettend veel sfeer, zeker als je het vergelijkt met de rest van de Zuidas. We komen er met onze afdeling bijna wekelijks voor een vrijdagmiddagborrel en we hebben er ook al eens een feestje georganiseerd.”

Volgens Keizer komen er in de zomer dagelijks driehonderd mensen. “Het is ontzettend zonde als alles dat nu is opgebouwd gelijk weer weg moet, terwijl er nog minstens anderhalf jaar niet gebouwd gaat worden op die plek. Het is een klein paradijsje!”

Picknicktafels

“De VU kiest ervoor dat er geen vaste horeca meer komt op die plek”, reageert de woordvoerder van de Facilitaire Campus Organisatie, Jennifer Merien. “De huidige horecaondernemers stoppen ermee en het was sowieso tijdelijk. We moeten voorsorteren op de toekomst, dus er komen geen nieuwe initiatieven op het terrein.”

Het Boeletuin-terrein blijft tot het bouwen begint nog toegankelijk voor bezoekers. Merien: “We laten iedereen nog genieten van de omgeving. Misschien komen er op termijn wel picknicktafels om aan te zitten.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.