Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
10 september 2024

Campus
& Cultuur

Bussemaker: opleiding mag geldigheidsduur studiepunten beperken

Opleidingen mogen de geldigheid van studiepunten naar eigen inzicht beperken. Het maakt niet uit of de kennis is verouderd of niet, schrijft minister Bussemaker aan de Tweede Kamer.

Ze had het al een aantal malen gezegd en ze herhaalt het opnieuw in antwoord op Kamervragen van de Socialistische Partij: als de medezeggenschap ermee akkoord gaat, mogen opleidingen gerust de geldigheidsduur van tentamens beperken. Wie te lang over zijn studie doet, moet soms weer van voren af aan beginnen.

In bochten wringen

De oppositie heeft daar moeite mee en zelfs partijleider Diederik Samsom van regeringspartij PvdA plaatste er vorige week vraagtekens bij. Hij vroeg tijdens de algemene beschouwingen: “Waarom vervallen studiepunten als je er op je twintigste voor kiest om vijf jaar in het buitenland te gaan werken?”

Maar volgens minister Bussemaker staat nu eenmaal in de wet dat opleidingen die beslissing mogen nemen. En daarvoor hoeft ze zich ook niet in bochten te wringen, zegt ze. “Er is geen sprake van een vrijere interpretatie. De wettekst is helder.”

Trage studenten

Opleidingen mogen dus de geldigheidsduur van tentamens beperken, ook als de kennis van de trage studenten helemaal niet verouderd is. De beperking mag worden gebruikt als stok achter de deur om studenten tot een hoger studietempo te manen. Ook de rechter stelde “dat argumenten als marginale studievoortgang en onvoldoende studieperspectief acceptabel zijn” voor het beperken van de geldigheid.

Maar het studietempo is niet zaligmakend, meent Bussemaker. “Ik ben van mening dat studievoortgang geen doel op zichzelf moet zijn. De maatregelen die instellingen treffen om studenten sneller te laten studeren moeten leiden tot een verbetering van de kwaliteit van het onderwijs.”

Beperken geldigheidsduur

De kwestie rond het beperken van de geldigheidsduur van tentamens kwam aan het rollen toen bleek dat de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden de studiepunten van trage studenten liet vervallen en vervolgens geen mogelijkheid bood om de punten opnieuw te behalen. Daarmee stuurde ze de studenten dus eigenlijk weg en dat is in latere studiejaren niet toegestaan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.