Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Bussemaker opent jacht op studiefinancieringsfraudeurs

Minister Bussemaker gaat misbruik van de studiefinanciering harder bestrijden, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Ze verwacht een opbrengst van 8,6 miljoen euro per jaar.

Ze wil vooral miljoenen terughalen bij oud-studenten in het buitenland. Vorig jaar is de Dienst Uitvoering Onderwijs met een proef begonnen om voormalige studenten op te sporen die naar het buitenland zijn vertrokken zonder hun adres achter te laten. Toen is er 3,2 miljoen euro extra aan terugbetaalde studiefinanciering ontvangen. Die opsporing wil het ministerie meer aandacht geven.

Studenten met kinderen

Ook studenten met kinderen maken soms misbruik van de studiefinanciering, al dan niet bewust. Ze geven bijvoorbeeld niet door dat ze gaan samenwonen of beseffen niet dat een inwonend familielid soms ook als partner wordt beschouwd. Bussemaker wil hen beter voorlichten, maar ook strenger controleren.

Verder wil Bussemaker studenten uit andere EU-landen beter in de gaten houden. Zij hebben hier recht op studiefinanciering als ze naast hun studie minstens 56 uur per maand werken. Het ministerie wil gegevens uitwisselen met werkgevers, IND, UWV en de belastingdienst om te checken of ze dat ook echt doen.

Betrapt op fraude

Sinds 1 januari 2012 kunnen studenten worden beboet als ze frauderen met de basisbeurs voor uitwonenden. Vorig jaar zijn er 3.662 studenten gecontroleerd, waarvan er 1.784 niet op het adres woonden dat in de gemeentelijke basisadministratie stond.

Hoeveel geld dat precies opleverde, staat er niet bij. Hoe langer iemand fraudeerde, hoe meer hij moet terugbetalen en hoe hoger de boete. In 2012 waren ongeveer net zoveel studenten betrapt op fraude met de uitwonendenbeurs en leverde dat zo’n twaalf miljoen euro op.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.