Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 juni 2024

Campus
& Cultuur

Bussemaker: ‘Ga dichter bij je opleiding wonen’

Als studenten hun reiskosten binnen de perken willen houden, kunnen ze volgens de nieuwe minister van Onderwijs Jet Bussemaker twee dingen doen: voor een opleiding in de buurt kiezen of verhuizen.

Bussemaker, tot voor kort rector van de Hogeschool van Amsterdam, zei tegen Spitsnieuws: “In mijn vorige baan kwam ik een student tegen die vanuit Vlissingen naar Amsterdam op en neer reisde. Die had ook best wel naar bijvoorbeeld Middelburg kunnen gaan.”

Voorzitter Kai Heijneman van de Landelijke Studenten Vakbond reageerde verbaasd. Studenten zouden volgens hem de beste opleiding moeten kiezen en niet uit geldnood voor hun tweede of derde keus moeten gaan.

Klopte het Spits-bericht? Jawel, zegt een woordvoerder van het ministerie, maar het citaat is niet volledig: “Als er in Zeeland een vergelijkbare opleiding is, voegde ze eraan toe.”

De minister antwoordde op vragen over het afschaffen van de studenten-ov-chipkaart. Volgens haar mogen studenten de afstand tot een opleiding best meewegen bij hun studiekeuze, al staat de kwaliteit van opleidingen uiteraard voorop.

VVD en PvdA willen de huidige studenten-ov-chipkaart vervangen door een kortingskaart. Sommige studenten vrezen dat ze dan op hoge kosten worden gejaagd, omdat ze hun reizen zelf moeten betalen.

De plannen zijn nog niet uitgewerkt. Zo is nog niet bekend hoeveel korting de studenten krijgen en welke voorwaarden eraan verbonden zijn. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.