Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
31 december 2024

Campus
& Cultuur

Burger mag meepraten over financiering hoger onderwijs

De manier waarop het hoger onderwijs wordt bekostigd moet op de schop, vindt het kabinet, maar hoe? De adviescommissie die minister Van Engelshoven ter zijde staat, wil graag weten hoe de burger erover denkt.

Onder leiding van voormalig staatssecretaris Martin van Rijn is de commissie sinds oktober op zoek naar een alternatief voor de huidige bekostigingssystematiek. Dat gebeurt in opdracht van minister Van Engelshoven, die bij het instellen van de commissie erkende dat deze geen eenvoudige opdracht heeft. De simpelste oplossing sloot ze bij voorbaat uit: het budget mag anders verdeeld worden, maar groter wordt het niet. Ook onderzoeksfinancier NWO krijgt niet meer te besteden dan nu.

Knelpunten

Knelpunten die de commissie moet zien op te lossen zijn met name de bekostiging van de dure bèta- en technische opleidingen die de grote toestroom van studenten niet aankunnen en die – ondanks tekorten op de arbeidsmarkt – hun toevlucht nemen tot studentenstops. Moeten zij een groter deel van de koek krijgen, zoals het kabinet wil, ook als dat ten koste gaat van andere vakgebieden?

Maar er zijn meer problemen. Zo betaalt de overheid maar vier jaar voor een gemiddelde student, ook als die bijvoorbeeld na een jaar overstapt naar een andere universiteit of hogeschool. Die nieuwe instelling ontvangt voor zo’n student dan een jaar minder bekostiging.

Ook de ‘matching’ is een pijnpunt: als universiteiten en hogescholen een onderzoeksbeurs winnen, moeten ze vaak zelf geld bijleggen. Dat kan ten koste gaan van het onderwijs. Succes kent dus een financiële keerzijde en kan tot plotselinge tekorten elders op de begroting leiden.

Meningen

“Er zijn ontzettend veel verschillende meningen over dit onderwerp”, zegt woordvoerder Margo van Oosterhout van de commissie-Van Rijn. “Ook omdat er zoveel partijen bij betrokken zijn: instellingen, studenten, wetenschappers, bedrijfsleven… We willen voor iedereen bereikbaar zijn en zoveel mogelijk meningen horen.”

Mensen met vragen, ideeën, reacties of suggesties kunnen tot en met 15 maart terecht bij een ‘digitaal loket’. In april zal de commissie advies uitbrengen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.