Het is een historisch moment, de kick-off van het inloopspreekuur van het Diversity Office in het VU-debatcentrum 3D, dinsdagmiddag. Geneeskundestudent Alex Harleman verandert publiekelijk diens persoonlijk voornaamwoord in de digitale leeromgeving Canvas in ‘They/Them‘, gevolgd door groot applaus en omhelzingen.
“Het voelt nu alsof je identiteit gevierd wordt”, zegt Harleman na afloop. “Die wordt altijd alleen neergedrukt. Het binaire systeem van man-vrouw krijg je elke dag op je geprojecteerd. Het zijn echt deze kleine dingen die het leven anders maken.”
De nieuwe mogelijkheid van Canvas past mooi bij de aftrap van het inloopspreekuur over ‘diversiteit en inclusie’. In het systeem kunnen studenten en docenten sinds deze week iets anders zijn dan een man of een vrouw. Behalve They/Them, of ‘die/diens/zij (mv.)/hun’ in het Nederlands, is er de mogelijkheid om ‘anders’ te selecteren.
Achteraf clubje
Het inloopspreekuur is een initiatief van het Diversity Office en VU Family, een nieuwe studentenvereniging voor met name eerstegeneratiestudenten. “Diversiteit is een speerpunt van de VU, maar dat betekent nog niet dat iedereen de noodzaak en de zinvolheid ervan ziet”, zegt de oorspronkelijke diversiteitscoördinator van de VU, Wim Haan. “Het is onze rol, als Diversity Office, om te zorgen dat het niet alleen een achterafclubje is dat zich ermee bezighoudt.”
VU Pride is aanwezig op de opening, het Diversity Office en VU Family zelf, het Wo&Men-netwerk en een clubje dat zich bezighoudt met studenten en medewerkers met functiebeperkingen (dat blijkt later Netwerk DIT: Diversiteit, Inclusiviteit, Toegankelijkheid te heten; MK). Chief diversity officer Ruard Ganzevoort is er vanwege Haagse verplichtingen niet, maar heet het publiek per video welkom. VU-bestuurslid Marcel Nollen zegt hoe belangrijk het is dat iedereen zich veilig voelt op de VU en dat hij blij is onderdeel te zijn van de gevarieerde community op de VU.
Meer dan seksualiteit
Student-assistent Nazmul Zaman bevolkt de stand van VU Pride. Hij is bezig safe spaces te organiseren voor de LHBTIQA-gemeenschap. “Ik noem al die letters, niet om flauw te doen, maar omdat iedereen genoemd moet worden. Dat gebeurt heel vaak niet”, aldus Zaman. “De safe spaces zijn een soort peer support-groepjes voor studenten – maar medewerkers zijn ook welkom – om te praten over intersectionaliteit.”
Daar is behoefte aan, weet hij. “We gaan met elkaar in gesprek over etnische diversiteit, religieuze diversiteit, maatschappelijke klasse, genderrollen. Mensen in deze gemeenschap dragen niet alleen hun seksualiteit en genderidentiteit met zich mee.” Hij wijst naar zichzelf. “Ik ben een cis-gender homoseksuele Bengaalse man. Ik heb verschillende werelden meegemaakt en die biculturaliteit bepaalt ook wie ik ben. Er zijn meer studenten die daarmee te maken hebben.”
Kleur
Bij het Diversity Office zijn inmiddels vijf mensen in dienst en een zesde wordt op dit moment geworven. Er is iemand voor onderwijs, voor onderzoek, campus & community, HRM en de nieuwe persoon gaat zich met beleid en communicatie bezighouden. Wat opvalt: het clubje is weinig divers qua kleur. Alleen de HRM-officer, Zarina Sheikh-Druiventak, heeft op het oog een multiculturele achtergrond.
“Dat is zeker iets waar we aan werken”, zegt onderwijsofficer Marieke Slootman. “Bij de nieuwe vacature ook, dan is het zo makkelijk om iemand uit je netwerk te nemen die je kent en waarvan je weet dat die goed zou passen. Maar nee, we willen juist transparante procedures en hebben dus gewoon de vacature opengesteld.”
Ze wijst erop dat het team ook bestaat uit student-assistenten, die meer diversiteit aan achtergronden meebrengen. “En we hebben nog twee vacatures voor studenten open staan. Kijk op VUnet, reageren kan nog!”
Het volgende inloopspreekuur van het DO is op dinsdag 7 april in 3D (naast de Spar).