Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Campus
& Cultuur

Bonden blij met akkoord, maar het blijft ‘pleisters plakken’

Docent Dimitri Pavlopoulos, prominent Verontruste VU’er, is als één van de weinigen niet te spreken over het akkoord tussen de vakbonden en het college van bestuur. “De Verontruste VU’ers moeten doorgaan met hun acties”, zei hij vanmorgen tijdens de ledenraadpleging van de vakbonden.

De vakbonden hielden hun leden voor dat het college hen “voor het over-overgrote deel was tegemoet gekomen.” Als er mensen worden ontslagen, krijgen ze een betere begeleiding van werk naar werk, ze leveren geen inkomen in en er wordt niet zomaar geoutsourced.

“We hebben een goede balans gevonden tussen de verschillende leeftijdsgroepen en tussen werknemers met tijdelijke en vaste arbeidscontracten”, zei Gijsbert Boggia van de Abvakabo. Zo krijgen jongeren in elk geval een jaar extra om nieuw werk te zoeken na hun ontslag.

Pavlopoulos wees er echter op dat de inzet van de Verontruste VU’ers het afwenden van de reorganisatie en van gedwongen ontslagen was geweest. Nu de vakbonden en het college betere sociale voorzieningen hebben getroffen, lijkt het protest daartegen ook te verstommen.

Boggia en zijn collega van het CNV, Bart Schnoor, menen dat dit akkoord het beste is dat ze eruit konden slepen, zeker gezien de nog verdere versobering die het nieuwe kabinet voor Nederland in petto heeft.

De meeste vakbondsleden lijken dat wel in te zien. Abvakabo en CNV werden gefeliciteerd met het resultaat. Volgens Boggia heeft het college, dat in de zomer nog had aangegeven geen jota meer te willen veranderen in zijn sociaal plan, mede uit angst voor “rare dingen” tijdens de Dies Natalis, alsnog besloten tot verdere concessies.

Maar hij zei ook dat dit ‘geen tijd voor een feestje’ was. Het gaat om aanvullende bepalingen bij het sociaal plan, en dat is nodig “omdat het college heeft gemeend op deze reorganisatie te moeten inzetten”, aldus Boggia. “Het blijft pleisters plakken.”

Er werd door de leden gestemd over het akkoord, met als resulataat 147 voor, dertien tegen en twee onthoudingen.

Op de foto: Vakbondsleden stellen vragen tijdens de ledenraadpleging, hedenochtend

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.